НАРЕДБА № 2 от 4 април 2014 г. за условията и реда за предоставяне на финансова помощ по Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2014 – 2018 г.

МИНИСТЕРСТВО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ

НАРЕДБА № 2 от 4 април 2014 г.

за условията и реда за предоставяне на финансова помощ по Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2014 – 2018 г.

 

Глава първа

ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ

Чл. 1. (1) С тази наредба се уреждат условията и редът за предоставяне на финансова помощ по Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2014 – 2018 г. (Националната програма) за следните мерки:

1. „Преструктуриране и конверсия на лозя“;

2. „Популяризиране на пазарите на трети държави“;

3. „Събиране на реколтата на зелено“;

4. „Инвестиции в предприятия“.

(2) Финансова помощ за мерките по ал. 1, т. 1, 3 и 4 могат да получат гроздо- и винопроизводителите, вписани в лозарския регистър по чл. 27 от Закона за виното и спиртните напитки.

Глава втора

ОРГАНИ ПО ПРИЛАГАНЕ

Чл. 2. (1) Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) предоставя удостоверение за участие на кандидатите за финансова помощ по мерките по чл. 1, ал. 1.

(2) Изпълнителният директор на ИАЛВ утвърждава със заповед образци на документите, необходими за кандидатстване по ал. 1, ако с нормативен акт не е предвиден друг ред. Заповедта и документите се публикуват на интернет страницата на ИАЛВ в срок до 1 работен ден от утвърждаването им. В заповедта могат да се предвидят условия и ред за подаване на документите в електронен вид.

(3) Изпълнителната агенция по лозата и виното следи за непревишаване на определения бюджет за мерките по чл. 1, ал. 1. При достигане на сумата на бюджета за всяка мярка ИАЛВ уведомява ДФЗ и прекратява приема на документи за участие по мярката, по която е достигнат лимит на бюджета.

(4) Със заповед на изпълнителния директор на ИАЛВ приемът на документи по мярката се продължава при финансова възможност след преструктуриране на бюджета съгласно разпоредбите на чл. 3 от Регламент (ЕО) № 555/2008 на Комисията от 27 юни 2008 г. относно определяне на подробни правила за прилагане на Регламент (ЕО) № 479/2008 на Съвета относно общата организация на пазара на вино по отношение на програмите за подпомагане, търговията с трети страни, производствения потенциал и проверките в лозаро-винарския сектор (ОВ, L 170/1 от 30 юни 2008 г.).

Чл. 3. (1) Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) предоставя финансова помощ на одобрените кандидати след сключване на договор до изчерпване на определения бюджет по мерките по чл. 1, ал. 1.

(2) Изпълнителният директор на ДФЗ утвърждава образци на документи за кандидатстване за предоставяне на финансова помощ по мерките по чл. 1, ал. 1. Документите се публикуват на интернет страницата на ДФЗ в срок до 1 работен ден от утвърждаването им. Могат да се предвидят условия и ред за подаване на документите в електронен вид.

(3) Изпълнителният директор на ДФЗ определя със заповед бюджета за съответния прием, периодите за подаване на заявление за предоставяне на финансова помощ по мерките по чл. 1, ал. 1, която се публикува на интернет страницата на ДФЗ в срок най-малко 15 дни преди началото на съответния период.

(4) При изчерпване на бюджета за подпомагане по мерките по чл. 1, ал. 1 за съответната финансова година след уведомление от ИАЛВ изпълнителният директор на ДФЗ издава заповед за спиране приемането на заявленията по ал. 3, която се публикува на интернет страницата на ДФЗ.

(5) Приемът на документи по мярката се продължава при финансова възможност след преструктуриране на бюджета, като изпълнителният директор на ДФЗ издава заповед за стартиране на прием.

Чл. 4. (1) Контролът по изпълнението на договорираните проекти по мерките, посочени в чл. 1, ал. 1, т. 1, 3 и 4, се извършва от ИАЛВ и от ДФЗ.

(2) Контролът по изпълнението на договорираните проекти по мярката по чл. 1, ал. 1, т. 2 се извършва от ДФЗ.

Глава трета

МЯРКА „ПРЕСТРУКТУРИРАНЕ И КОНВЕРСИЯ НА ЛОЗЯ“

Раздел І

Дейности

Чл. 5. (1) По мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“ се подпомагат следните дейности:

1. конверсия на сортовия състав на насаждението със сортове, класифицирани за съответните лозарски райони на страната чрез:

а) презасаждане без промяна на местонахождението на лозята – практики изкореняване, засаждане, изграждане на подпорна конструкция;

б) присаждане – практики присаждане, грижи за присадените лози;

2. преструктуриране на лозята чрез:

а) презасаждане с промяна на местонахождението на лозята – практики изкореняване, засаждане, изграждане на подпорна конструкция;

б) засаждане с права от националния резерв – практики засаждане, изграждане на подпорна конструкция;

3. подобряване на техниките за управление на лозята чрез:

а) смяна на формировката със смяна на подпорната конструкция – практики резитби и изграждане на новата подпорна конструкция;

б) изграждане на подпорна конструкция на съществуващи лозови насаждения, включително новосъздадени – самата дейност е конкретна практика;

в) смяна на подпорна конструкция на съществуващи лозови насаждения – практики смяна на съществуваща с нова подпорна конструкция;

г) изграждане на съоръжения за борба с ерозията чрез практики за:

– изграждане на противоерозионна агротехника (оттокозадържащи или оттокоотвеждащи бразди и/или колектори, затревени или не);

– изграждане на подземни колектори за дренаж (отводняване);

– изграждане на шахти и канали за отводняване (изграждане, почистване и оформяне на изкопи за траншеи за дренажните тръби, полагане на дренажни тръби);

– изграждане или реконструкция на тераси;

д) изграждане на хидромелиоративни съоръжения – системи за капково напояване и включва разходи за закупуване на помпена станция (генератор, буферен съд, автоматизация), оборудване (тръби, маркучи, скоби, кранове, клапани и др.), работа по инсталиране на системата, материали.

(2) За дейностите по ал. 1, т. 1, буква „а“ и т. 2, буква „а“ одобрените кандидати получават обезщетение за загуба на доход в една от следните форми:

1. разрешение за едновременно отглеждане на стари и нови лозови насаждения за определен период от време (право на отложено изкореняване), който не надвишава три години, до края на преходния режим за правата за засаждане;

2. парично обезщетение – предназначено да компенсира загубата на приходи в периода до встъпване в плододаване на новосъздадените лозови насаждения за определен период от време, който не надвишава три години, с цел полагане на грижи за същите и опазване на околната среда.

(3) Максималният срок за изпълнение на дейностите по ал. 1 е до края на втората винарска година, следваща годината на сключване на договора за предоставяне на финансова помощ, сключен между одобрения кандидат и ДФЗ.

Чл. 6. Недопустими за подпомагане по мярката по чл. 1, ал. 1, т. 1 са следните дейности:

1. презасаждане на лозарски парцел със същия винен сорт в съответствие със същата система за култивиране, представляващо обичайно обновление на лозята, които са приключили естествения си жизнен цикъл;

2. защита от щети, нанесени от диви животни, чрез изграждане на огради или с активна защита, която включва човешки звуци;

3. защита от щети, нанесени от птици, чрез покриване на лозовите насаждения с предпазни мрежи, закупуване на машини за плашене на птици или с активна защита, която включва човешки звуци;

4. защита от градушка чрез покриване на лозовите насаждения с предпазни мрежи;

5. изграждане на прегради/стени срещу вятър;

6. изграждане на пътища в рамките на лозовото насаждение или които водят до него;

7. подмладяване на лозовите насаждения и попълване на празни места от пропаднали растения с нов посадъчен материал (подсаждане);

8. смяна на формировката от един вид в същия в зависимост от височината на стъблото – нискостъблени, средностъблени и високостъблени.

Раздел ІІ

Изисквания към кандидатите

Чл. 7. За финансова помощ за дейностите по тази мярка могат да кандидатстват производителите, отговарящи на изискванията на чл. 1, ал. 2, които:

1. нямат изискуеми задължения към Държавен фонд „Земеделие“;

2. не са в открито производство за обявяване в несъстоятелност или не са обявени в несъстоятелност;

3. не са в производство по ликвидация.

Раздел ІІІ

Финансова помощ

Чл. 8. (1) Максималният размер на финансовата помощ за мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“ е до 75 % от стойността на действителните разходи за изпълнение на всяка конкретно определена дейност на база определени пределни цени по приложение № 1.

(2) Паричното обезщетение за загуба на доход (ПОЗД) по чл. 5, ал. 2, т. 2 се изчислява на база среден годишен добив на хектар за период от три години преди получаване на право на презасаждане, умножено по изкоренената площ и умножено по определена със заповед на министъра на земеделието и храните цена за килограм грозде, съгласно приложение № 2.

(3) Паричното обезщетение за загуба на доход се предоставя само на производители, получили финансова помощ за изкореняване на съществуващи плододаващи лозови насаждения, за които се издава или е издаден акт за презасаждане в съответствие с националното законодателство.

(4) За създаване на лозови насаждения с права от националния резерв не се предоставя парично обезщетение за загуба на доход.

Раздел IV

Условия и ред за издаване на удостоверение за участие

Чл. 9. (1) Заявление за участие за една или повече дейности по чл. 5 при спазване на ограниченията на чл. 6, по образец, утвърден по реда на чл. 2, ал. 2, се подава в териториално звено на ИАЛВ (ТЗ на ИАЛВ) по регистрация на лозарското стопанство.

(2) Към заявлението по ал. 1 се прилагат следните общи документи:

1. проект за преструктуриране и конверсия (ППК) по образец, утвърден по реда на чл. 2, ал. 2;

2. документ/и, удостоверяващ/и правното основание за ползване на имота/имотите, посочени в ППК:

а) при представяне на договор за аренда/преаренда или наем същият следва да е със срок от минимум 3 стопански години, следващи годината на изпълнение на дейностите по проекта;

б) изискването по буква „а“ не се отнася за имотите, подлежащи на изкореняване по смисъла на чл. 5, ал. 1, т. 2, буква „а“;

3. актуална/и скица/и на имота/имотите, посочени в ППК, издадена/и не по-рано от 6 месеца преди датата на подаване на заявлението;

4. изрично нотариално заверено пълномощно в оригинал, когато документите се подават от упълномощено лице.

(3) При подаване на заявленията по ал. 1 е необходимо да бъдат представени и следните специфични документи:

1. за дейности по чл. 5, ал. 1, т. 1, буква „а“ и т. 2, буква „а“:

а) заявление за начало на изкореняване съгласно изискванията на чл. 18, ал. 1 от Закона за виното и спиртните напитки (ЗВСН), или

б) заявление за начало на презасаждане съгласно изискванията на чл. 20, ал. 1 ЗВСН в случаите на издаден акт за право на презасаждане;

2. за дейности по чл. 5, ал. 1, т. 2, буква „б“:

а) заявление за придобиване право на засаждане от националния резерв от права на засаждане на винени лозя, или

б) при издаден акт за право на засаждане с права от националния резерв кандидатът вписва неговия номер в заявлението;

3. за дейности по чл. 5, ал. 1, т. 3, буква „г“:

а) експертно становище с оценка на действителния риск от ерозия – основание за проектно решение за изграждане на противоерозионни съоръжения в оригинал, издадено от Института по почвознание;

б) технически проект за изграждане на противоерозионни съоръжения с включени количествено-стойностни сметки, изготвен от проектантска организация и/или право­способен проектант, заверен от Института по почвознание;

4. за дейности по чл. 5, ал. 1, т. 3, буква „д“:

а) становище за необходимостта от извършване на оценка на въздействието на проекта върху околната среда, издаден по реда на Закона за опазване на околната среда, когато се кандидатства за изграждане на хидро­мелиоративни съоръжения;

б) технически проект за изграждане на хидромелиоративни съоръжения с подробно описани дейности и материали, изготвен и заверен от правоспособен проектант, с включени количествено-стойностни сметки.

Чл. 10. (1) В срок до 10 работни дни от подаване на заявлението по чл. 9, ал. 1 ТЗ на ИАЛВ извършва проверка на предоставените документи и сравнява данните за посочените в заявлението имоти с данните от лозарското стопанство, вписани в лозарския регистър. 

(2) При установяване на непълноти и/или нередовности в заявлението и приложените към него документи ТЗ на ИАЛВ писмено уведомява кандидата, който в срок до 10 работни дни от получаване на уведомлението представя изисканите документи или писмени обяснения.

(3) В случаите, когато кандидатът не отстрани непълнотите и/или нередовностите в срока по ал. 2, заявлението се оставя без разглеждане. Кандидатът може да подаде ново заявление през съответната винарска година.

(4) В срок до 7 работни дни от извършване на проверката по ал. 1 или след отстраняване на непълнотите и/или нередовностите по ал. 2 ТЗ на ИАЛВ извършва проверка на място на заявените имоти за установяване на действителното агротехническо състояние. Резултатите от проверката се отразяват в контролен лист в два екземпляра, подписан от длъжностните лица, извършили проверката, и кандидата или негов упълномощен представител.

(5) В срок до три работни дни след извършване на проверката по ал. 4 ТЗ на ИАЛВ изготвя становище за одобрение или отхвърляне на заявлението.

Чл. 11. (1) В срок до 5 работни дни от изготвянето на становището по чл. 10, ал. 5 изпълнителният директор на ИАЛВ утвърждава или отхвърля ППК с мотивирана заповед, която подлежи на обжалване по реда на Административнопроцесуалния кодекс (АПК), и издава удостоверение за участие по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“.

(2) Заповедта по ал. 1, ППК и удостоверението за право на участие по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“ се изпращат на кандидата.

Раздел V

Условия и ред за подаване на заявление за предоставяне на финансова помощ

Чл. 12. (1) За предоставяне на финансова помощ се подава заявление по образец, утвърден по реда на чл. 3, ал. 2, в централно управление на ДФЗ (ЦУ на ДФЗ).

(2) Към заявлението по ал. 1 се прилагат следните документи в оригинал:

1. изрично нотариално заверено пълномощно, когато документите се подават от упълномощено лице;

2. удостоверение по чл. 87, ал. 6 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) за липса на публични задължения, издадено не по-рано от 1 месец преди датата на подаване на заявлението за предоставяне на финансова помощ;

3. документите по чл. 11, ал. 2.

(3) При подаване на заявлението по ал. 1 не се допуска промяна в размера на площта, одобрена за подпомагане в удостоверението за право на участие, издадено от ИАЛВ по реда на чл. 11, ал. 1.

Чл. 13. (1) След подаване на заявлението за предоставяне на финансова помощ по чл. 12 служителите от ДФЗ извършват административна проверка на документите, както и финансова оценка на ППК на основание определените в приложение № 1 пределни цени по мярка „Преструктуриране и конверсия“.

(2) При установяване на нередовност и/или непълнота на документите при проверката по ал. 1 ДФЗ писмено уведомява кандидата, който в срок до 10 работни дни от получаване на уведомителното писмо трябва да отстрани нередовностите и/или непълнотите и да предостави изисканите документи и/или писмени обяснения.

(3) Когато кандидатът не отстрани нередовностите и/или непълнотите по ал. 2 в срок, заявлението за подпомагане се отхвърля със заповед на изпълнителния директор, която подлежи на обжалване по реда на АПК.

(4) В срок до 30 работни дни от подаване на заявлението за предоставяне на финансова помощ ДФЗ одобрява или отхвърля същото със заповед на изпълнителния директор, която подлежи на обжалване по реда на АПК.

(5) Срокът по ал. 4 се удължава:

1. когато е изпратено писмо за нередовности, за отстраняването на които е необходимо становище на други органи или институции, със срока за получаване на отговор или становище от съответната институция;

2. със заповед на изпълнителния директор на ДФЗ, когато са постъпили документи и/или информация, които създават съмнения за нередност.

Чл. 14. (1) Държавен фонд „Земеделие“ писмено уведомява кандидата за одобрението или отхвърлянето на заявлението за предоставяне на финансова помощ в срок до 10 работни дни от издаването на заповедта по чл. 13, ал. 4.

(2) В срок до 10 работни дни от получаване на уведомително писмо за одобрение по ал. 1 кандидатът или негов изрично упълномощен представител е длъжен да се яви в ЦУ на ДФЗ за подписване на договор за предоставяне на финансова помощ, в който се уреждат правата, задълженията и отговорностите на страните, включително основанията за изискуемост на финансовата помощ.

(3) В случай че кандидатът не подпише договора за предоставяне на финансова помощ в срока по ал. 2 и не е информирал преди изтичането му ДФЗ за обективната невъзможност да сключи договора, правото за подпомагане по подаденото заявление се погасява с изтичане на същия.

(4) В случай че кандидатите са извършили някоя от практиките по дейностите по чл. 5, ал. 1 преди подписване на договора по ал. 2, размерът на помощта се намалява със стойността, предвидена за същото мероприятие в утвърдения по чл. 11, ал. 2 ППК на ползвателя на финансова помощ.

Раздел VI

Условия и ред за предоставяне на финансова помощ

Чл. 15. (1) Финансовата помощ се изплаща след извършване на дейностите, за които е сключен договорът по чл. 14, ал. 2.

(2) Финансовата помощ може да бъде изплатена авансово, в размер до 80 % от договорираната финансова помощ, при условие че изпълнението на дейностите е започнало.

(3) Авансово плащане може да бъде заявено до 6 месеца от датата на сключване на договора за предоставяне на финансова помощ, но не по-късно от 31 юли на съответната финансова година.

(4) При авансово плащане максималният срок за изпълнение на дейностите по инвестицията е до края на втората винарска година, следваща годината на авансовото изплащане на финансовата помощ, и не по-късно от 4 месеца преди изтичане на срока на валидност на банковата гаранция.

Чл. 16. (1) За предоставяне на финансова помощ авансово ползвателят подава в ЦУ на ДФЗ не по-рано от 10 дни от датата на сключване на договора заявление по образец, утвърден по реда на чл. 3, ал. 2, към което прилага следните документи:

1. изрично нотариално заверено пълномощно в оригинал, когато документите се подават от упълномощено лице;

2. удостоверение по чл. 87, ал. 6 ДОПК за липса на публични задължения, в оригинал, издадено не по-рано от 1 месец преди датата на подаване на заявлението за подпомагане;

3. копия от разходооправдателни документи (фактури, платежни нареждания и банкови извлечения), доказващи, че инвестицията е започнала;

4. банкова гаранция, учредена в полза на ДФЗ (по образец), в оригинал в размер 110 % от исканата за авансово изплащане сума със срок на валидност не по-малко от 4 месеца след изтичане на срока за изпълнение на всички дейности по договора по чл. 14, ал. 2.

(2) При подаване на заявлението за авансово плащане ползвателят на финансовата помощ следва да осигури оригиналите на всички документи, включително и тези, за които се изискват копия, като удостоверява легитимността на представените копия със заверка „Вярно с оригинала“.

(3) След подаване на заявлението за авансово плащане в ЦУ на ДФЗ се извършва проверка за наличието и съответствието на документите по ал. 1.

(4) При установяване на нередовност и/или непълнота на документите по ал. 1 ДФЗ писмено уведомява ползвателя на финансова помощ, който в срок до 10 работни дни от получаване на уведомителното писмо трябва да отстрани нередовностите и/или непълнотите и да предостави изисканите документи и/или писмени обяснения. В случай че не бъдат отстранени нередовностите и/или непълнотите в срок, заявлението за авансово плащане се отхвърля със заповед на изпълнителния директор на ДФЗ.

(5) В срок до 25 работни дни от подаване на заявлението за авансово плащане изпълнителният директор на ДФЗ одобрява или мотивирано отказва със заповед изплащането на авансово заявената сума и писмено уведомява ползвателя.

(6) В 15-дневен срок от изпращане на уведомлението по ал. 5 ДФЗ превежда сумата, одобрена за авансово плащане, по посочената в заявлението банкова сметка в левове.

(7) Недопустимо е авансово плащане на етапи от дадена дейност и/или на отделна дейност от договора.

Чл. 17. (1) След изпълнение на дейностите по договора, но не по-късно от 10 работни дни след изтичане на крайния срок за изпълнение на дейностите от договора по чл. 14, ал. 2, ползвателят на финансова помощ подава в ЦУ на ДФЗ заявление за окончателно плащане по образец, утвърден по реда на чл. 3, ал. 2:

1. за плащане на остатък в случаите, когато е получил авансово плащане по чл. 16, ал. 6;

2. за плащане на договорената сума след изпълнение на дейностите в случаите, в които ползвателят на финансовата помощ не е кандидатствал за авансово плащане.

(2) Заявлението за окончателно плащане се подава не по-късно от 31 юли на съответната финансова година.

(3) Към заявлението по ал. 1 се представят:

1. изрично нотариално заверено пълномощно в оригинал, когато документите се подават от упълномощено лице;

2. удостоверение по чл. 87, ал. 6 ДОПК за липса на публични задължения, в оригинал, издадено не по-рано от 1 месец преди датата на подаване на заявлението за подпомагане;

3. удостоверение за приключени дейности в оригинал, издадено от ИАЛВ;

4. копия от разходооправдателни документи (фактури, платежни нареждания и банкови извлечения), които следва да бъдат съставени по начин, който да позволява съпоставяне на извършените разходи с разбивката на планираните разходи по технологична карта към ППК; в случай че не е съставена фактура по горепосочения начин, бенефициентът трябва да предостави подробен опис и/или договор, издаден/сключен от доставчика;

5. приемно-предавателни протоколи с изпълнителите за извършените дейности по проекта.

(4) Ползвателите извършват всички плащания със своите контрагенти само по банков път. Плащания, извършени в брой, не се финансират.

Чл. 18. (1) След подаване на заявлението за окончателно плащане в ЦУ на ДФЗ се извършва проверка за наличието и съответствието на документите по чл. 17, ал. 3.

(2) При установяване на нередовност и/или непълнота на документите по чл. 17, ал. 3 ДФЗ писмено уведомява кандидата, който в срок от 10 работни дни от получаване на уведомителното писмо трябва да отстрани нередовностите и/или непълнотите и да предостави изисканите документи и/или писмени обяснения. В случай че не бъдат отстранени нередовностите и/или непълнотите в срок, изпълнителният директор на ДФЗ отказва плащане с мотивирана заповед.

(3) След проверката по ал. 1 ДФЗ извършва проверка на място за установяване на изпълнението на одобрените по договора по чл. 14, ал. 2 дейности.

(4) След получаване на резултатите от проверката по ал. 3 изпълнителният директор на ДФЗ одобрява или мотивирано отказва със заповед изплащането на част или на цялата финансовата помощ и писмено уведомява ползвателя.

(5) Сроковете за обработване от ДФЗ на документите по чл. 16 и 17 се удължават в следните случаи:

1. когато е изпратено писмо за отстраняване на нередовности или е необходимо становище на други органи или институции, срокът се удължава със срока за получаване на отговор или становище от съответната институция;

2. със заповед на изпълнителния директор на ДФЗ, когато са постъпили документи и/или информация, които създават съмнения за нередност.

Чл. 19. В срок от 4 месеца от подаване на заявлението за окончателно плащане одобрената финансова помощ се превежда на ползвателя по посочена в заявлението за окончателно плащане банкова сметка в левове.

Чл. 20. В случаите на констатирано неизпълнение на задълженията по договора от страна на бенефициента, установено при извършване на административната проверка по чл. 18, ал. 1 и проверката на място по чл. 18, ал. 3, договорираната финансова помощ се преизчислява:

1. при изплащане на финансовата помощ след изпълнение на инвестицията и констатирана разлика между договорираната площ и площта, върху която е извършена инвестицията, договорираната финансова помощ се редуцира съобразно площта, върху която са извършени дейностите;

2. при заявление за окончателно плащане след авансово изплатена финансова помощ и констатирана разлика между договорираната площ и площта, върху която са извършени реално дейностите по договора, договорираната финансова помощ се редуцира съобразно площта, върху която са извършени реално дейностите, и разликата се прихваща от сумата, подлежаща на доплащане до пълния размер на одобрената финансова помощ по договора;

3. в случай че при проверката на място по чл. 18, ал. 3 се установи, че ползвателят е извършил дейност/и на по-голяма площ от договорираната, ползвателят е длъжен да удостовери, че частта от дейностите, извършени над одобрената площ по договор, е финансирана с негови собствени средства;

4. обстоятелствата по т. 3 се удостоверяват от ползвателя на помощта чрез представяне на разходооправдателни документи (фактури, платежни нареждания и банкови извлечения), договори, приемно-предавателни протоколи и др., свързани с осъществените дейности извън одобрената площ по договора;

5. когато ползвателят не представи документи по т. 4, в случаите на т. 3 се счита, че разходите за дейностите, извършени от него извън договорираната за финансово подпомагане площ, са направени със средства от изплатената или договорирана финансова помощ; в тези случаи финансовата помощ се намалява, като размерът на намалението се определя по реда на т. 1 и 2.

Чл. 21. (1) Ползвателят може да подаде искане за промяна на договора с ДФЗ не по-късно от 1 месец преди изтичане на срока на договора. Към искането се прилагат доказателства, необходими за преценка на основателността на искането.

(2) Не се допуска изменение и/или допълнение на договора, което:

1. засяга основната цел на дейността и/или променя предназначението на дейностите;

2. води до увеличаване на площта и/или стойността на договорената финансова помощ.

(3) Ползвателят може да поиска удължаване на срока на договора до максималния срок съгласно чл. 15, ал. 4 в случаите на авансово плащане.

(4) Държавен фонд „Земеделие“ изпраща по служебен път на ИАЛВ искането на ползвателя ведно със съответните документи. В срок от 5 работни дни от постъпване на искането в ИАЛВ последната се произнася по основателността му. Произнасянето се обективира в нарочно становище, което се изпраща на ДФЗ по служебен път.

Раздел VIІ

Условия и ред за предоставяне на обезщетение на производителите за загуба на доход

Чл. 22. (1) Кандидатите за предоставяне на финансова помощ за дейностите по чл. 5, ал. 1, т. 1, буква „а“ и т. 2, буква „а“ посочват в заявлението по чл. 9 формата за предоставяне на обезщетение за загуба на доход по чл. 5, ал. 3.

(2) Изпълнителната агенция по лозата и виното издава:

1. разрешение за право на отложено изкореняване за съществуващи плододаващи лозови насаждения в добро агротехническо състояние за срок до края на втората винарска година, следваща годината на сключване на договор с Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) – за дейностите по чл. 5, ал. 2, т. 1;

2. удостоверение за среден годишен добив – за дейностите по чл. 5, ал. 2, т. 2.

Чл. 23. (1) В срок до два месеца след сключване на договор с ДФЗ по реда на чл. 14, ал. 2 одобреният кандидат подава в ИАЛВ заявление за издаване на разрешение по чл. 22, ал. 2, т. 1 по образец, утвърден по реда на чл. 2, ал. 2.

(2) Към заявлението по ал. 1 се прилагат следните документи:

1. копие от нотариално заверено пълномощно, когато документите се подават от упълномощено лице;

2. копие на сключен договор с ДФЗ по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“ за дейностите по чл. 5, ал. 1, т. 1, буква „а“ и т. 2, буква „а“;

3. заявление по чл. 18, ал. 1 ЗВСН, в което задължително се посочват началната и крайната дата, на която ще започне и приключи изкореняване на съществуващото лозово насаждение;

4. заявление по чл. 20, ал. 1 ЗВСН.

Чл. 24. (1) В срок до 3 работни дни от подаване на заявлението по чл. 23 ТЗ на ИАЛВ извършва проверка на предоставените документи и предприема действия за извършване на предвидената в чл. 20, ал. 6 ЗВСН проверка на място.

(2) След извършване на проверките по ал. 1 съответното ТЗ на ИАЛВ изготвя становище до изпълнителния директор за одобрение на заявлението или мотивиран отказ до заявителя.

(3) При отказ кандидатът може да подаде ново заявление в съответната винарска година.

(4) В срок до 3 работни дни от одобрение на заявлението изпълнителният директор на ИАЛВ издава разрешение за отложено изкореняване за целите на мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“ и издава Акт за презасаждане, удостоверяващ право на презасаждане, възникнало след издаване на разрешението.

(5) Разрешението за отложено изкореняване и Актът за презасаждане се получават лично или чрез упълномощено лице в ИАЛВ.

Чл. 25. (1) В срок до 10 работни дни от получаване на документите по чл. 24, ал. 4 кандидатът за дейностите по чл. 22, ал. 2, т. 1 може да подаде в ДФ „Земеделие“ заявлението за авансово плащане по реда на чл. 16, ал. 1, но не по-късно от срока по чл. 15, ал. 3. Заявлението се разглежда по реда на чл. 16.

(2) Към заявлението по ал. 1 се прилага банкова гаранция, учредена в полза на ДФЗ (по образец), в оригинал в размер 110 % от исканата за авансово изплащане сума със срок на валидност не по-малко от 4 месеца след изтичане на срока за изпълнение на всички дейности по договора по чл. 14, ал. 2, както и документите по чл. 24, ал. 4. Ползвателят на финансовата помощ следва да осигури оригиналите на всички документи, включително и тези, за които се изискват копия, и удостоверява легитимността на представените копия със заверка „Вярно с оригинала“.

(3) След подаване на заявлението за авансово плащане в ЦУ на ДФЗ се извършва проверка за наличието и съответствието на документите по ал. 1 и 2.

(4) При установяване на нередовност и/или непълнота на документите по ал. 1 и 2 ДФЗ писмено уведомява ползвателя на финансова помощ, който в срок от 10 работни дни от получаване на уведомителното писмо трябва да отстрани нередовностите и/или непълнотите и да предостави изисканите документи и/или писмени обяснения. В случай че не бъдат отстранени нередовностите и/или непълнотите в срок, заявлението за авансово плащане се отхвърля със заповед на изпълнителния директор на ДФЗ.

(5) В срок до 25 работни дни от подаване на заявлението за авансово плащане изпълнителният директор на ДФЗ одобрява или мотивирано отказва със заповед изплащането на авансово заявената сума и писмено уведомява ползвателя.

(6) В 15-дневен срок от изпращане на уведомлението по ал. 5 ДФЗ превежда сумата, одобрена за авансово плащане, по посочената в заявлението банкова сметка в левове.

(7) Недопустимо е авансово плащане на етапи от дадена дейност и/или на отделна дейност от договора по чл. 14, ал. 2.

Чл. 26. (1) След извършване на презасаждането производителят подава заявление за край на презасаждането по реда на чл. 20, ал. 9 ЗВСН.

(2) Служители на ИАЛВ предприемат действията по реда на чл. 20, ал. 10 и 11 ЗВСН.

(3) Производителят подава заявление за край на изкореняването по реда на чл. 19, ал. 2 ЗВСН и при спазване на сроковете, посочени от него в заявлението по чл. 23, ал. 2, т. 3.

(4) Служителите на ИАЛВ извършват проверки по реда на чл. 19, ал. 3 ЗВСН и изготвят предложение до изпълнителния директор на ИАЛВ за отразяване на засаждането по ал. 1 в лозарския регистър.

(5) В срок до 15 дни от получаването на преписката по ал. 4 ИАЛВ отразява засаждането в лозарския регистър, за което писмено уведомява производителя и му изпраща актуална справка на лозарското стопанство.

(6) Изпълнителната агенция по лозата и виното извършва проверки на презасадените площи във връзка с изпълнение на предвидените в чл. 22, ал. 2, т. 1 изисквания с цел да се избегне едновременно производство на грозде в една винарска година от площите, които предстои да бъдат изкоренени и новозасадените такива.

(7) В случай на установени нарушения по ал. 6 в срок до 10 работни дни от извършване на проверката на място ИАЛВ сезира ДФЗ за предприемане на действия по усвояване на банковата гаранция.

(8) Банковата гаранция се освобождава след извършването на отложеното изкореняване, което се удостоверява с предоставената по ал. 5 актуална справка.

Чл. 27. (1) Ползвателите на финансова помощ, заявили формата за предоставяне на обезщетение за загуба на доход по чл. 5, ал. 2, т. 2, подават в ИАЛВ заявление за издаване на удостоверение за среден годишен добив по чл. 22, ал. 2, т. 2, по образец, утвърден по реда на чл. 2, ал. 2, придружено с изискуемите документи, посочени в него.

(2) При установяване на непълноти и/или нередовности в заявлението и приложените към него документи ИАЛВ писмено уведомява кандидата, който в срок до 10 работни дни от получаване на уведомлението представя изисканите документи или писмени обяснения.

(3) В срок до 10 работни дни от подаване на заявлението по ал. 1 или от отстраняване на непълнотите и/или нередовностите по ал. 2 ИАЛВ издава удостоверение за среден годишен добив за период от три години преди получаване на право на презасаждане, изчислен по данни от подадените за съответния район декларации за реколта от грозде в съответствие с чл. 8 от Регламент (ЕО) № 436/2009 на Комисията от 26 май 2009 г. за определяне на подробни правила за прилагане на Регламент (ЕО) № 479/2008 на Съвета по отношение на лозарския регистър, задължителните декларации и събирането на информация с цел наблюдение на пазара, придружителните документи при превоза на продукти и регистрите, които е необходимо да се водят в лозаро-винарския сектор (ОВ, L 128/15 от 27 май 2009 г.).

Чл. 28. (1) Заявление за обезщетение за загуба на доход се подава в ЦУ на ДФЗ едновременно със заявлението по чл. 17, ал. 1, към което прилагат и удостоверението по чл. 27, ал. 3.

(2) Изпълнителният директор на ДФЗ одобрява или отказва със заповед финансиране по заявлението за обезщетение за загуба на доход, като уведомява писмено заявителя за размера на обезщетението или за мотивите за постановяване на отказ и изплаща обезщетението в следните срокове:

1. до 10 работни дни от датата на освобождаване на учредената в полза на ДФЗ банкова гаранция – в случаите по чл. 17, ал. 1, т. 1;

2. в срока за изплащане на финансовата помощ – в случаите по чл. 17, ал. 1, т. 2.

(3) Заповедта по ал. 2 подлежи на обжалване в сроковете и по реда на АПК.

Раздел VІІІ

Мониторинг и кръстосано съответствие

Чл. 29. (1) Ползвателите на финансова помощ по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“ имат задължение да използват инвестицията по предназначение в срок до три години след изпълнение на инвестицията.

(2) При установяване на неизпълнение на задължението по ал. 1 ползвателите възстановяват изплатената им финансова помощ в пълен размер.

Чл. 30. (1) Ползвателят на финансова помощ по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“ е длъжен да спазва условията за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние съгласно Регламент (ЕС) № 1308/2013 на Европейския парламент и на Съвета от 17 декември 2013 г. за установяване на обща организация на пазарите на селскостопански продукти и за отмяна на регламенти (ЕИО) № 922/72, (ЕИО) № 234/79, (ЕО) № 1037/2001 и (ЕО) № 1234/2007 на Съвета (ОВ, L 347/671 от 20.12.2013 г.) и заповедта на министъра на земеделието и храните по реда на чл. 42 от Закона за подпомагане на земеделските производители, както и законоустановените изисквания за управление по смисъла на Приложение II на Регламент (ЕО) № 73/2009 на Съвета от 19 януари 2009 г. за установяване на общи правила за схеми за директно подпомагане в рамките на Общата селскостопанска политика и за установяване на някои схеми за подпомагане на земеделски стопани, за изменение на регламенти (ЕО) № 1290/2005, (ЕО) № 247/2006, (ЕО) № 378/2007 и за отмяна на Регламент (ЕО) № 1782/2003 (ОВ L 30/16, 31.01.2009 г.) и на Регламент (ЕС) № 1306/2013 на Европейския парламент и на Съвета от 17 декември 2013 г. относно финансирането, управлението и мониторинга на общата селскостопанска политика и за отмяна на регламенти (ЕИО) № 352/78, (ЕО) № 165/94, (ЕО) № 2799/98, (ЕО) № 814/2000, (ЕО) № 1290/2005 и (ЕО) № 485/2008 на Съвета (ОВ, L 347/549 от 20.12.2013 г.) в период от 3 години след изплащане на помощта, в рамките на своето стопанство.

(2) В случай че ползвателят на финансова помощ не спазва или не е привел своето стопанство в съответствие с изискванията по ал. 1, ползвателят дължи връщане на изплатената финансова помощ частично или изцяло в зависимост от тежестта, степента, продължителността и системността на неизпълнението, установени чрез проверки от ДФЗ.

(3) Проверките по ал. 2 се извършват по реда на Регламент (ЕО) № 1122/2009 на Комисията от 30 ноември 2009 г. за определяне на подробни правила за прилагане на Регламент (ЕО) № 73/2009 на Съвета относно кръстосано спазване, модулация и интегрираната система за администриране и контрол по схемите за директно подпомагане на земеделски производители, предвидени за посочения регламент, както и за прилагане на Регламент (ЕО) № 1234/2007 на Съвета относно кръстосано спазване по предвидената схема за подпомагане на лозаро-винарския сектор (L 316/65/2.12.2009 г.).

Глава четвърта

МЯРКА „ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ НА ПАЗАРИТЕ НА ТРЕТИ ДЪРЖАВИ“

Раздел I

Дейности

Чл. 31. (1) Мярка „Популяризиране на пазарите на трети държави“ е приложима за вина със защитено наименование за произход (ЗНП), защитено географско указание (ЗГУ) или за сортови вина без ЗНП/ЗГУ.

(2) По мярката се подпомагат следните дейности и свързаните с тях разходи:

1. връзки с обществеността, мерки за популяризиране или реклама, по-специално които изтъкват предимствата на продуктите, произведени в Европейския съюз (ЕС), най-вече от гледна точка на качеството, безопасността на храните или грижата за околната сред, като:

а) рекламни кампании – сценарий, изработване и разпространение на телевизионни и радиоклипове, разходи за дизайн, изработване и разпространение на билбордове, разходи за реклама и популяризиране в печатни и електронни издания за обявление на дадено събитие;

б) рекламни материали – дизайн, отпечатване и разпространение на рекламни материали;

в) печатни рекламни издания – разходи за публикации в печатни и електронни издания на статии и материали, свързани с изпълнението на промоционалния проект;

г) рекламни дейности в търговски обекти – наемане на щанд, площи, техническо оборудване и персонал;

д) организиране на срещи с вносители, дистрибутори и други търговци;

е) организиране на посещения в България на заинтересовани представители от трети държави (търговци на дребно, сомелиери, туристически агенти, хотелски агенти, международни журналисти, отразяващи теми, свързани с вино);

ж) провеждане в трети държави на дни, посветени на вина, произведени в ЕС, чрез покана на заинтересовани представители (търговци на дребно, сомелиери, туристически агенти, хотелски агенти);

з) дизайн и поддържане на уебсайтове за популяризиране и разпространение на информация;

и) дегустации – представяне на продукта;

к) организиране и провеждане на посещения на винени туристически дестинации в България;

2. участия в мероприятия, панаири и изложения с международна значимост – панаири и международни изложби, секторни или общи, насочени към специалистите или потребителите, разходи за наемане на щанд, зали, площи и техническо оборудване, електричество, вода, охрана, декориране на щанд и площи, създаване на база данни, интернет, както и за закупуване на материали;

3. при организиране и провеждане на действия, свързани с информационни кампании, по-специално относно режимите на ЕС, отнасящи се до наименованията за произход, географските указания и биологичното производство, като разходи за:

а) организиране на бизнес срещи между професионалистите и потребителите, наемане на зали, техническо оборудване, създаване на база данни и осигуряване на интернет достъп;

б) организиране на работни срещи, тематични вечери – дегустации и семинари;

4. при организиране и провеждане на действия, свързани с проучване на нови пазари, необходими за разширяване на възможности­те за реализация на пазара, като разходи за извършване на пазарни, икономически, технически и маркетингови проучвания;

5. при организиране и провеждане на действия, свързани с проучване с цел оценка на резултатите от действията на мерките за популяризиране и информиране, като разходи за:

а) извършаване на изследвания за резултатите от действията за насърчаване на всеки пазар или проект изцяло;

б) изготвяне на доклади относно мерките за насърчаване;

в) провеждане на одити на изпълнението на промоцията на всеки пазар или проект.

(3) Допустими за финансиране са разходите, които са осъществявани от и за сметка на кандидата и са направени след датата на подписване на договора за предоставяне на финансова помощ, сключен между одобрения кандидат и ДФЗ, и преди изтичането му.

(4) Недопустими за финансиране са разходите за:

1. заделени средства за бъдещи загуби или дългове;

2. таксите и разходите в публичния транспорт, покрити от дневните;

3. банкови такси, банкови лихви и застраховки;

4. загуби при обмяна на валута;

5. разходи, които не попадат в обхвата на проекта;

6. създаване и развитие на търговска марка;

7. данък добавена стойност (ДДС) освен в случаите, когато той действително и окончателно е поет от бенефициент, различен от данъчно незадължени лица, посочени в чл. 13, ал. 1 от Директива 2006/112/ЕО на Съвета от 28 ноември 2006 г. относно общата система на данъка върху добавената стойност.

(5) Не се подпомагат проекти и дейности, получили финансиране съгласно Регламент (ЕО) № 3/2008 на Съвета от 17 декември 2007 г. относно действията за информиране и насърчаване, свързани със селскостопанските продукти на вътрешния пазар и в трети страни (ОВ, L 3/1 от 5.01.2008 г.) и Регламент (ЕС) № 1305/2013 на Европейския парламент и на Съвета от 17 декември 2013 г. относно подпомагане на развитието на селските райони от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР) и за отмяна на Регламент (ЕО) № 1698/2005 на Съвета (ОВ, L 347/487 от 20.12.2013 г.).

Раздел ІІ

Изисквания към кандидатите

Чл. 32. (1) Финансова помощ по мярката по чл. 31, ал. 1 могат да получат:

1. търговски дружества;

2. професионални организации;

3. организации на производители и междупрофесионални организации по смисъла на Закона за виното и спиртните напитки;

4. държавни органи и институции, чиято дейност е свързана с насърчаване на бизнеса.

(2) Финансова помощ по мярката могат да получат и притежатели на търговски марки, регистрирани съгласно изискванията на националното законодателство, прилагащи проекти, насочени към популяризиране на търговската марка.

Чл. 33. (1) Кандидатите за предоставяне на финансова помощ по мярката могат да изберат организация/и изпълнител/и, които ще прилагат проекта, преди подаването на заявление за предоставяне право на участие.

(2) Организация/и изпълнител/и се избират чрез съпоставяне на минимум три съпоставими независими оферти, които следва да бъдат определени в левове или в евро с описан ДДС. Офертите следва да са издадени не по-късно от датата на сключване на договора с избрания оферент и се придружават от технически спецификации в необходимите случаи.

(3) Конкурентни оферти не се изискват при придобиване на ноу-хау, патентни права.

(4) В случай че не е избрана офертата с най-ниска цена, се представя обяснителна записка във всеки един от случаите.

Раздел ІІІ

Срок за изпълнение на промоционални проекти

Чл. 34. (1) Срокът за изпълнение на промоционалните проекти не може да надхвърля 3 години от датата на сключване на договора за предоставяне на финансова помощ за одобрен кандидат в дадена трета страна. При обосновано искане от страна на ползвателя подпомагането може да бъде подновено еднократно за период не по-дълъг от две години.

(2) При многогодишните проекти периодът за изпълнение на дейностите по ал. 1 следва да бъде разделен на един/два/три периода, всеки от които с продължителност 12 месеца. Всеки период се разделя на четири етапа с продължителност от 3 месеца.

(3) При проекти със срок на действие до една година периодът за изпълнение може да бъде разделен на четири етапа с продължителност от 3 месеца.

(4) При подаване на ново заявление от кандидат, получил финансова помощ по мярката, или в случай на продължаване на проекта ИАЛВ извършва проверки, удостоверяващи, че предложените разходи не са били включени в предходния проект.

Раздел ІV

Финансова помощ

Чл. 35. (1) Максималният размер на финансовата помощ по мярката по чл. 31, ал. 1 е до 80 % от стойността на допустимите разходи, както следва: до 30 % национално съфинансиране и до 50 % финансиране от ЕФГЗ. Кандидатите за подпомагане участват във финансирането с не по-малко от 20 % от стойността на допустимите разходи.

(2) Не подлежат на национално съфинансиране проекти, насочени към популяризирането на търговски марки. В тези случаи кандидатите участват във финансирането на предложените от тях проекти с не по-малко от 50 % от действителните разходи.

Чл. 36. За да се избегне рискът от двойно финансиране, бенефициенти, получили финансова помощ през първия програмен период, могат да получат финансиране за дейности с обхват, различен от предходно финансиране.

Раздел V

Условия и ред за издаване на удостоверение за участие

Чл. 37. (1) Кандидатите по чл. 32 подават в ИАЛВ заявление за участие по мярката по чл. 31, ал. 1 по образец, утвърден по реда чл. 2, ал. 2.

(2) Към заявлението по ал. 1 се подават следните документи:

1. промоционален проект (ПП) по образец, утвърден по реда на чл. 2, ал. 2;

2. изрично нотариално заверено пълномощно в оригинал, когато документите се подават от упълномощено лице;

3. документ за капацитета на винопроизводителя за производство на вината, обект на мярката, в таблица по образец, утвърден по реда на чл. 2, ал. 2;

4. документи, удостоверяващи производството на вина със защитено наименование за произход (ЗНП), защитено географско указание (ЗГУ) или за сортови вина без ЗНП/ЗГУ;

5. декларация за обстоятелствата по чл. 4а от Закона за малките и средните предприятия (ЗМСП);

6. удостоверение от Патентното ведомство за притежателите на търговски марки;

7. декларация от управителя на едноличното дружество или копие от решение на компетентния орган на юридическото лице за участие в конкретния проект и осигуряване на съфинансиране за минимум 20 % от действителните разходи заедно с протокол от заседанието, на което е взето решението, за кандидатите по чл. 32, ал. 1;

8. декларация от управителя на едноличното дружество или копие от решение на компетентния орган на юридическото лице за участие в конкретния проект и осигуряване на съфинансиране за минимум 50 % от действителните разходи заедно с протокол от заседанието, на което е взето решението, за кандидатите по чл. 32, ал. 2;

9. документи по чл. 33, ал. 2.

Чл. 38. (1) Промоционалните проекти се оценяват от Комисия за оценка и подбор (КОП), създадена със заповед на министъра на земеделието и храните.

(2) Организацията на дейността на КОП, етапите от процедурата за оценка и подбор и сроковете за разглеждане на документите се уреждат с правила, утвърдени със заповед на министъра на земеделието и храните.

(3) В състава на КОП участват представители на Министерството на земеделието и храните, на ИАЛВ, на ДФЗ, на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК) и на Регионалните лозаро-винарски камари (РЛВК).

(4) Комисията се свиква от председателя в срок до 10 работни дни от получаване на заявление по чл. 37, ал. 1.

Чл. 39. (1) В срок до един месец от подаване на заявлението по чл. 37, ал. 1 КОП предлага на изпълнителния директор на ИАЛВ становище за одобрение или отхвърляне на заявлението.

(2) В срок до 5 работни дни от получаване на становището по ал. 1 изпълнителният директор на ИАЛВ утвърждава или отхвърля промоционалния проект с мотивирана заповед съобразно АПК и издава удостоверение за участие по мярка „Популяризиране на пазарите на трети държави“. Заповедта подлежи на обжалване по реда на АПК.

(3) Заповедта по ал. 2, промоционалният проект и удостоверението за участие по мярка „Популяризиране на пазарите на трети държави“ се изпращат от ИАЛВ служебно на ДФЗ с уведомление за одобрение.

Раздел VІ

Условия и ред за сключване на договор

Чл. 40. (1) Държавен фонд „Земеделие“ извършва финансиране и контрол на изпълнението на промоционални проекти за дейностите по чл. 31, ал. 2.

(2) В срок до 10 работни дни от получаване на уведомлението за одобрение по чл. 39, ал. 2 кандидатът подава заявление за предоставяне на финансова помощ по образец, утвърден по реда на чл. 3, ал. 2.

(3) В срок до 20 работни дни от подаването на заявление за предоставяне на финансова помощ служители на ДФЗ изготвят становище за одобрение до изпълнителния директор на ДФЗ за сключване на договор за предоставяне на финансова помощ с кандидата.

(4) Към становището по ал. 3 се прилагат проект на договор и уведомително писмо до кандидата за подписване на договора.

(5) В срок до 10 работни дни от получаване на уведомителното писмо по ал. 4 представителят на кандидата следва да се яви в ЦУ на ДФЗ за подписване на договор за предоставяне на финансова помощ за дейностите по чл. 31, ал. 2.

(6) В случай че кандидатът не сключи договор съгласно срока по ал. 5 и не е информирал преди изтичането му ДФЗ за обективна невъзможност да сключи договора, правото за подпомагане по чл. 39, ал. 3 се прекратява.

(7) Държавен фонд „Земеделие“ уведомява писмено ИАЛВ за случаите по ал. 6.

(8) Кандидатът е длъжен да открие отделна банкова сметка за финансови трансакции, необходима единствено за целите на договора по ал. 5.

Раздел VІІ

Условия и ред за предоставяне на финансова помощ

Чл. 41. Финансовата помощ за промоционалните проекти по чл. 31, ал. 1 се изплаща чрез авансови плащания, междинни плащания и плащания на остатък.

Чл. 42. (1) Заявление за авансово плащане се подава след сключване на договор по чл. 40, ал. 5, при условие че е придружено от банкова гаранция в полза на ДФЗ в размер 110 % от исканата за авансово изплащане сума, със срок на валидност 6 месеца след изтичане на договорирания срок за извършване на съответния период за проекти по чл. 34, ал. 2 и 3.

(2) Размерът на авансовото плащане не може да надхвърля 80 % от стойността на договорената годишна финансова помощ или договорената финансова помощ за съответния етап от бюджета на ЕС и ДФЗ.

(3) Срокът за подаване на заявление за авансово плащане на промоционалния проект по чл. 34, ал. 2 е до 45 дни считано от началото на съответния период.

(4) Държавен фонд „Земеделие“ извършва авансово плащане до 30 дни след депозирането на заявление за авансово плащане.

Чл. 43. (1) Заявлението за междинно плащане се подава в 30-дневен срок след изтичане на всеки етап, изчислен от датата на подписване на договора за финансово подпомагане. След изтичане на срока плащането се намалява с 3 на сто за всеки пълен месец закъснение освен в случай на форсмажорни обстоятелства.

(2) Заявлението за междинно плащане се придружава от междинен доклад, финален финансов отчет, първични счетоводни и разходооправдателни документи за съответния етап и извлечение по сметката, посочена в чл. 40, ал. 8.

(3) При подаване на заявлението кандидатът следва да осигури оригиналите на всички документи, включително и тези, за които се изискват копия, като удостоверява легитимността на представените копия със заверка „Вярно с оригинала“ и подпис на ползвателя на финансовата помощ. Служителят, приемащ документите, сверява представените копия с оригиналните документи.

(4) Документите по ал. 3 се представят на български език, а когато оригиналният документ е на чужд език, се представя и легализиран превод, превод на заклет преводач или превод с апостил на български език на съответните документи.

(5) Сумата на авансовото плащане и междинните плащания не може да превишава 80 % от стойността на годишната финансова помощ от бюджета на ЕС и ДФЗ съгласно сключения договор по чл. 40, ал. 5.

Чл. 44. (1) Заявлението за плащане на остатък и/или отчет за авансово плащане след приключване на съответен период на изпълнение на промоционалния проект се подава в 4-месечен срок след датата на приключване на годишните дейности, предвидени в договора за предоставяне на финансова помощ. След изтичане на срока плащането се намалява с 3 на сто за всеки пълен месец закъснение освен в случаите на форсмажорни обстоятелства.

(2) Заявлението за плащане на остатък и/или отчет за авансово плащане след приключване на съответен период на изпълнение на промоционалния проект се придружава от финален отчет за осъществените дейности, оценка на получените резултати от дейностите и от финален финансов отчет за осъществените разходи.

(3) Държавен фонд „Земеделие“ извършва междинно плащане или плащане на остатък в срок до 60 календарни дни след депозирането на заявлението за междинно плащане или заявлението за плащане на остатък. Този срок спира да тече, когато заявлението е нередовно, не са предоставени всички необходими документи или ДФЗ смята за необходимо да получи допълнителна информация, както и да извърши допълнителна проверка. Срокът продължава да тече след получаване на необходимите документи или от датата на извършване на необходимите проверки.

(4) Изпълнителният директор на ДФЗ писмено уведомява ползвателя на финансовата помощ за размера на извършените плащания по съответното заявление за плащане.

(5) В случаите на констатирано неизпълнение на задълженията по договора от страна на ползвателя, установено при извършване на административна проверка и проверка на място, договорираната финансова помощ се преизчислява.

(6) Ползвателят може да подаде искане за промяна на договора с ДФЗ не по-късно от 3 месеца преди изтичане на срока на договора. Към искането се прилагат доказателства, необходими за преценка на основателността на искането. Не се допуска изменение и/или допълнение на договора, което:

1. засяга основната цел на дейността и/или променя предназначението на дейностите;

2. води до увеличаване на стойността на договорената финансова помощ.

(7) Държавен фонд „Земеделие“ изпраща по служебен път на ИАЛВ искането на ползвателя ведно със съответните документи. В срок от 5 работни дни от постъпване на искането в ИАЛВ последната се произнася по основателността му. Произнасянето се обективира в нарочно становище, което се изпраща на ДФЗ по служебен път.

Раздел VIIІ

Контрол на изпълнението на промоционалните проекти

Чл. 45. (1) Държавен фонд „Земеделие“ контролира изпълнението на одобрените промоционални проекти чрез извършване на административни проверки и проверки на място.

(2) Държавен фонд „Земеделие“ извършва проверка на място на организациите изпълнители на годишна база, като се обхващат 100 % от тях по отношение на документални и счетоводни проверки.

(3) Държавен фонд „Земеделие“ извършва счетоводни и технически проверки върху предлагащите организации и организация/и изпълнител/и относно:

1. точността на представената информация за извършените разходи за изпълнение на програмите;

2. състоянието на разплащателните сметки за дейностите по изпълнение на промоционалните програми;

3. представените разходни документи;

4. изпълнението на договорните задължения.

(4) Предлагащите организации и организациите изпълнители на програмите са длъжни:

1. да оказват съдействие на проверяващите;

2. да предоставят на проверяващите информацията и документите, свързани с проверката;

3. да водят аналитично счетоводство;

4. да съхраняват документите по промоционалните проекти и по изпълнението им в продължение на 5 години след приключване на изпълнението.

(5) Предлагащите организации са длъжни да имат отделна разплащателна сметка за дейностите по изпълнение на промоционалния проект.

(6) Материалите, изготвени при прилагането на промоционалните проекти, включително графичните, визуалните и аудио-визуалните произведения и интернет страниците, могат да се използват след приключване на проекта при условия, предвидени в договора по чл. 40, ал. 5.

(7) Държавен фонд „Земеделие“ проверява дали информационните и промоционалните материали, изготвени за нуждите на промоционалните проекти, отговарят на критериите съгласно приложение № 3.

Глава пета

МЯРКА „СЪБИРАНЕ НА РЕКОЛТАТА НА ЗЕЛЕНО“

Раздел I

Дейности

Чл. 46. (1) По мярка „Събиране на реколтата на зелено“ се подпомага извършването на резитби, с които се отстраняват или унищожават напълно зелени, все още неузрели гроздове, за намаляване до нула на добива от даден лозарски имот.

(2) Лозовите насаждения, подлежащи на подпомагане, следва да са в добро агротехническо състояние съгласно определението в § 1, т. 25 от допълнителните разпоредби на ЗВСН.

(3) Недопустимо за подпомагане по мярката по ал. 1 е необраното грозде, отглеждано с цел получаване на продаваем продукт, оставено в лозовото насаждение в края на гроздоберната кампания за всяка винарска година.

(4) Прилагането на мярката по ал. 1 е недопустимо:

1. за един и същи лозарски имот през две последователни години;

2. в случай на пълно или частично увреждане на насажденията преди резитбата на зелено, вследствие на природно бедствие, като слана, градушка, заледяване, дъжд или суша, които унищожават над 30 % от средногодишната продукция на даден гроздопроизводител за предшестващия тригодишен период.

Раздел ІІ

Изисквания към кандидатите

Чл. 47. Финансова помощ за дейността по чл. 46, ал. 1 могат да получат производителите, отговарящи на изискванията на чл. 1, ал. 2, при условие че:

1. нямат изискуеми задължения към Държавен фонд „Земеделие“;

2. не са в открито производство за обявяване в несъстоятелност или не са обявени в несъстоятелност;

3. не са в производство по ликвидация.

Раздел ІІІ

Финансова помощ

Чл. 48. (1) Максималният размер на финансовата помощ за мярка „Събиране на реколтата на зелено“ е до 50 % от сумата от преките разходи за отстраняване на гроздовете и от загубата на приходи, произтичаща от прилагането на мярката.

(2) Преките разходи за отстраняване на гроздовете се изчисляват на база формирани пределни цени на хектар в зависимост от броя на лозите, но не по-малко от 2500 броя налични лози в ха при допустимо пропадане до 5 %.

(3) Загубата на приходи, произтичаща от прилагането на мярката, се изчислява на база среден годишен добив на хектар за период от три години преди прилагането на мярката, умножено по площта на лозарските имоти, подлежащи на подпомагане, и умножено по цена за килограм грозде, определена със заповед на министъра на земеделието и храните по реда на чл. 8, ал. 2.

(4) Финансовата помощ по ал. 1 се предоставя под формата на парично обезщетение на хектар, определено по формула съгласно приложение № 4.

Раздел ІV

Условия и ред за издаване на удостоверение за участие

Чл. 49. (1) Кандидатите за финансово подпомагане по мярката по чл. 46, ал. 1 подават лично или чрез упълномощено лице в ТЗ на ИАЛВ по регистрация на лозарското стопанство заявление за участие в периода от 15 април до 15 май включително.

(2) Към заявлението по ал. 1 се прилагат следните документи:

1. таблица с посочени лозарски имоти за подпомагане и получен среден добив от същите за период от три години преди прилагането на мярката, по образец, утвърден по реда на чл. 2, ал. 2;

2. документ/и, удостоверяващ/и правното основание за ползване на имота/имотите, посочени в таблицата по т. 1, като при представяне на договор за аренда/преаренда или наем същият следва да е със срок от минимум 2 стопански години, следващи годината на кандидатстване по мярката;

3. актуална/и скица/и на имота/имотите, посочени в таблицата по т. 1, издадена/и не по-рано от 6 месеца преди датата на подаване на заявлението;

4. изрично нотариално заверено пълномощно в оригинал, когато документите се подават от упълномощено лице.

(3) В срок до 3 работни дни от получаване на заявлението по ал. 1 ТЗ на ИАЛВ извършва проверка на предоставените документи и сравнява данните за посочените в заявлението имоти с данните от лозарското стопанство, вписани в лозарския регистър.

(4) При установяване на непълноти и/или нередовности в заявлението и приложените към него документи ТЗ на ИАЛВ писмено уведомява кандидата, който в срок до 5 работни дни от получаване на уведомлението представя изисканите документи или писмени обяснения.

(5) В случаите, когато кандидатът не отстрани непълнотите и/или нередовностите в срока по ал. 4, заявлението се оставя без разглеждане. Кандидатът може да подаде ново заявление в сроковете, посочени в ал. 1.

(6) В срок до 7 работни дни от извършване на проверката по ал. 3 или след отстраняване на непълнотите и/или нередовностите по ал. 4 ТЗ на ИАЛВ извършва проверка на място на заявените имоти за установяване на действителното агротехническо състояние и броя на лозите за всеки имот. Резултатите от проверката се отразяват в контролен лист в два екземпляра, подписан от длъжностните лица, извършили проверката, и кандидата или негов упълномощен представител, по един за всяка една от страните.

(7) В срок до три работни дни след извършване на проверката по ал. 6 ТЗ на ИАЛВ изготвя становище за одобрение или отхвърляне на заявлението и справка за среден годишен добив на хектар от лозарските имоти, посочени в таблицата по ал. 2, т. 1, за период от три години преди прилагането на мярката.

Чл. 50. (1) В срок до 20 май всяка година ИАЛВ извършва анализ на очакваната пазарна ситуация за изкупуване на гроздето от съответната реколта и изготвя предложение до министъра на земеделието и храните за обявяване прилагането или мотивирано становище за неприлагането на мярката за съответната година.

(2) Анализът по ал. 1 се извършва въз основа на подадените заявления по чл. 49, ал. 1, информация от вписаните в регистъра по чл. 27 ЗВСН винопроизводители за предвиденото/необходимото количество грозде за преработка, прогнозен добив на винено грозде по данни на ИАЛВ и данни от годишния доклад на ИАЛВ за предходната винарска година.

(3) В срок до 31 май министърът на земеделието и храните със заповед обявява:

1. прилагането на мярката след предложение от ИАЛВ;

2. неприлагането на мярката при мотивирано становище от ИАЛВ.

Чл. 51. (1) В срок до 2 работни дни от получаване на становището и справката по чл. 49, ал. 7, но не по-късно от 15 юни, изпълнителният директор на ИАЛВ утвърждава или отхвърля заявлението с мотивирана заповед, за която писмено уведомява заявителя. Заповедта подлежи на обжалване по реда на АПК.

(2) В случаите по чл. 50, ал. 3, т. 1 към заповедта по ал. 1 се изготвя уведомително писмо до одобрения кандидат за предприемане на действия по извършване на практиките, посочени в т. ІІ от приложение № 4, с указан краен срок за приключване.

(3) В срок до 2 работни дни от приключване на действията по ал. 2 кандидатът или негов упълномощен представител уведомява ИАЛВ с писмо по образец, утвърден по реда на чл. 2, ал. 2.

(4) В срок от 5 работни дни от уведомлението по ал. 3 териториалното звено на ИАЛВ извършва проверка на място с оглед да се гарантира, че в заявените за подпомагане имоти не е останало годно за търгуване грозде и че насажденията не попадат в ограничението по чл. 46, ал. 4, т. 2, и изпраща в ИАЛВ резултатите от проверката, отразени в контролен лист в два екземпляра, подписан от длъжностните лица, извършили проверката, и кандидата или негов упълномощен представител.

(5) В срок до 2 работни дни от получаване на резултатите от проверката по ал. 4 изпълнителният директор на ИАЛВ издава удостоверение за участие по мярка „Събиране на реколтата на зелено“, в което се вписват номерата на имотите и размерът на подлежащите на подпомагане площи, наличният брой лози в ха и данните за среден годишен добив на ха.

(6) Удостоверението за участие по мярка „Събиране на реколтата на зелено“ се изпраща на одобрения кандидат.

(7) Проверките по ал. 4 се извършват в периода от 15 юни до 15 юли за всяка година.

Раздел V

Условия и ред за подаване на заявление за предоставяне на финансова помощ

Чл. 52. (1) За предоставяне на финансова помощ се подава заявление по образец, утвърден по реда на чл. 3, ал. 2, в периода от 16 юли до 1 август в ЦУ на ДФЗ.

(2) Към заявлението по ал. 1 се прилагат следните документи:

1. изрично нотариално заверено пълномощно в оригинал, когато документите се подават от упълномощено лице;

2. удостоверение по чл. 87, ал. 6 ДОПК за липса на публични задължения, в оригинал, издадено не по-рано от 1 месец преди датата на подаване на заявлението за предоставяне на финансова помощ.

3. удостоверението по чл. 51, ал. 6 в оригинал;

4. копия от разходооправдателни документи (фактури, платежни нареждания и банкови извлечения), доказващи извършването на практиките, посочени в т. ІІ от приложение № 4.

(3) При подаване на заявлението по ал. 1 кандидатът осигурява оригиналите на всички документи, включително и тези, за които се изискват копия, като удостоверява легитимността на представените копия със заверка „Вярно с оригинала“.

Чл. 53. (1) След подаване на заявлението за предоставяне на финансова помощ по чл. 52 служителите от ДФЗ извършват административна проверка на документите.

(2) След приключване на проверката по ал. 1 ДФЗ извършва проверки на място на случаен принцип, като спазва принципите, заложени в чл. 79 от Регламент (ЕО) № 555/2008 на Комисията на лозарските имоти, посочени в удостоверението по чл. 51, ал. 6.

(3) В срок до 30 работни дни от подаване на заявлението за предоставяне на финансова помощ ДФЗ одобрява или отхвърля същото със заповед на изпълнителния директор, която подлежи на обжалване и се връчва по реда на АПК.

(4) В срок до 10 работни дни от получаване на уведомително писмо за одобрение по ал. 3 кандидатът или негов изрично упълномощен представител е длъжен да се яви в ЦУ на ДФЗ за подписване на договор за предоставяне на финансова помощ, в който се уреждат правата, задълженията и отговорностите на страните, включително основанията за изискуемост на финансовата помощ.

(5) В случай че кандидатът не сключи договор съгласно срока по ал. 4 и не е информирал преди изтичането му ДФЗ за обективната невъзможност да сключи договора, правото за подпомагане по подаденото заявление се погасява с изтичане на срока по ал. 4.

(6) В срок до 10 работни дни от сключване на договора по ал. 4 ДФЗ изплаща одобрения размер на финансовата помощ по посочена в заявлението по чл. 52 банкова сметка в левове.

Раздел VI

Мониторинг и кръстосано съответствие

Чл. 54. (1) Ползвателят на финансова помощ по мярката „Събиране на реколта на зелено“ е длъжен през цялата календарна година след изплащането на помощта, в рамките на своето стопанство, да спазва условията за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние съгласно Регламент (ЕС) № 1308/2013 на Европейския парламент и на Съвета и заповедта на министъра на земеделието и храните по реда на чл. 42 от Закона за подпомагане на земеделските производители, както и законоустановените изисквания за управление по смисъла на Приложение II на Регламент (ЕО) № 73/2009 на Съвета и на Регламент (ЕС) № 1306/2013 на Европейския парламент и на Съвета.

(2) В случай че ползвателят на финансова помощ по чл. 53, ал. 4 не спазва или не е привел своето стопанство в съответствие с изискванията по ал. 1, изплатената финансова помощ се възстановява частично или изцяло в зависимост от тежестта, степента, продължителността и системността на неизпълнението, установени чрез проверки от ДФЗ.

(3) Проверките по ал. 2 се извършват по реда на Регламент (ЕО) № 1122/2009 на Комисията.

Глава шеста

МЯРКА „ИНВЕСТИЦИИ В ПРЕДПРИЯТИЯ“

Раздел I

Дейности

Чл. 55. (1) По мярка „Инвестиции в предприятия“ се подпомага производството във винарски предприятия на лозаро-винарски продукти по приложение № 1 от Закона за виното и спиртните напитки.

(2) Подпомагането по мярката по ал. 1 обхваща дейности за производството на лозаро-винарските продукти от гроздето до бутилирането и етикетирането на виното. Дейности, финансирани по реда на тази глава, не могат да получават финансиране по други национални или европейски мерки.

(3) Допустими за подпомагане дейности са:

1. изграждане, придобиване, включително и на лизинг, или подобрения на недвижимата собственост по отношение на:

а) контрол на температурата;

б) инфраструктурата на избеното помещение;

2. закупуване или закупуване на лизинг на нови машини и оборудване, включително и на компютърен софтуер по отношение на:

а) машини/оборудване за преработката на грозде;

б) оборудване за контрол на ферментацията, оборудване за обработка на вино и гроздова мъст;

в) оборудване за контрол на температурата;

г) оборудване за преместване на виното в избените помещения;

д) оборудване за технология, свързана с пенливи вина;

е) оборудване за бутилиране, етикетиране, опаковане;

ж) оборудване за управление на отпадните води;

з) оборудване на инфраструктурата на избата;

и) оборудване за съхранение, смесване, грижа и стареене на виното;

к) софтуер за управление на изба;

3. общи разходи, свързани с разходите, посочени в т. 1 и 2, като хонорари на архитек­ти, инженери и консултанти, предпроектни проучвания, придобиване на патентни права и лицензи.

(4) Максималният срок за изпълнение на дейностите по ал. 3 е до края на втората винарска година, следваща годината на сключване на договора за предоставяне на финансова помощ, сключен между одобрения кандидат и ДФЗ.

Чл. 56. Недопустими за финансиране дейности по мярката са:

1. закупуване на машини или оборудване от втора употреба;

2. оборудване за създаване на системи, които дават възможност за въвеждането/поддръжката на сертифициране на частно производство (например разпространение от търговски вериги);

3. развитие на нови продукти, процеси и технологии, свързани с лозаро-винарски продукти;

4. данък добавена стойност освен в случаите, когато той действително и окончателно е поет от бенефициент, различен от данъчно незадължени лица, посочени в чл. 13, ал. 1 от Директива 2006/112/ЕО на Съвета от 28 ноември 2006 г. относно общата система на данъка върху добавената стойност;

5. прости заместващи инвестиции с изключение на инвестиции, отговарящи на условията за финансиране, които да гарантират, че целта на мярката, т.е. подобрението по отношение на приспособяването към търсенето на пазара, е постигната.

Раздел ІІ

Изисквания към кандидатите

Чл. 57. (1) За финансова помощ за мярката по чл. 55 могат да кандидатстват съществуващи микро-, малки и средни предприятия по смисъла на Закона за малките и средните предприятия относно определението на микро-, малки и средни предприятия, както и предприятия, които не са обхванати от тези определения и са с по-малко от 750 служители или оборот, по-малък от 200 милиона евро, отговарящи на изискванията на чл. 1, ал. 2, при условие че:

1. нямат изискуеми задължения към ДФЗ;

2. не са в открито производство за обявяване в несъстоятелност или не са обявени в несъстоятелност;

3. не са в производство по ликвидация.

(2) Финансова помощ не се предоставя на кандидати/ползватели на помощта, които не са независими предприятия по смисъла на чл. 4, ал. 2 ЗМСП и за които се установи, че са учредени или преобразувани с цел осъществяване на предимство в противоречие с целите на мярката над максималния размер съгласно чл. 58, ал. 2.

(3) Липсата на обстоятелствата по ал. 2 се доказва от кандидата/ползвателя на помощта:

1. с декларация към момента на кандидатстване;

2. с официални документи, издадени от съответните компетентни органи, за обстоятелствата, за които такива документи се издават, и с декларация за всички останали обстоятелства, включително и за обстоятелствата по чл. 23 от Закона за търговския регистър, в срок от 15 работни дни от датата на получаване на уведомително писмо от ДФЗ за представянето им.

Раздел ІІІ

Финансова помощ

Чл. 58. (1) Максималният размер на финансовата помощ по мярка „Инвестиции в предприятия“ е до 50 % от стойността на действителните разходи за изпълнение на всяка конкретно определена дейност. Разликата между пълния размер на одобрените разходи и размера на финансовата помощ се осигурява от получателя на финансовата помощ.

(2) Максималният размер на общите допустими разходи по мярка „Инвестиции в предприятия“ за един кандидат е левовата равностойност на 400 000 евро. Плащанията по инвестиционния проект могат да бъдат окончателни и не се допускат авансови и междинни плащания на финансовата помощ.

(3) Финансова помощ в размер до 50 % се предоставя на микро-, малки и средни предприятия по Препоръка 2003/361/ЕО от 2003 г. Финансовата помощ се съкращава наполовина за предприятия с по-малко от 750 служители или оборот, по-малък от 200милиона евро.

Чл. 59. Допустими за извършване на дейностите по чл. 55, ал. 3, т. 1 са разходите, посочени в приложение № 5.

Раздел ІV

Условия и ред за издаване на удостоверение за участие

Чл. 60. (1) Заявление за участие за една или повече дейности по чл. 55, ал. 3 по образец, утвърден по реда на чл. 2, ал. 2, се подава в ТЗ на ИАЛВ по регистрация на винопроизводителя.

(2) Към заявлението по ал. 1 се прилагат следните документи:

1. инвестиционен проект (ИП) по образец, утвърден по реда на чл. 2, ал. 2;

2. изрично нотариално заверено пълномощно в оригинал, когато документите се подават от упълномощено лице.

Чл. 61. (1) В срок до 10 работни дни от подаване на заявлението по чл. 60, ал. 1 ТЗ на ИАЛВ извършва проверка на предоставените документи и сравнява с данните, вписани в лозарския регистър.

(2) При установяване на непълноти и/или нередовности в заявлението и приложените към него документи ИАЛВ писмено уведомява кандидата, който в срок до 10 работни дни от получаване на уведомлението представя изисканите документи или писмени обяснения.

(3) В случаите, когато кандидатът не отстрани непълнотите и/или нередовностите в срока по ал. 2, заявлението се оставя без разглеждане. Кандидатът може да подаде ново заявление в съответната винарска година.

(4) В срок до 7 работни дни от извършване на проверката по ал. 1 или след отстраняване на непълнотите и/или нередовностите по ал. 2 ТЗ на ИАЛВ извършва проверка на място на винарското предприятие за установяване на действителното състояние. Резултатите от проверката се отразяват в контролен лист в два екземпляра, подписан от длъжностните лица, извършили проверката, и кандидата или негов упълномощен представител.

(5) В срок до три работни дни след извършване на проверката по ал. 4 ТЗ на ИАЛВ изготвя становище за одобрение или отхвърляне на заявлението.

Чл. 62. (1) В срок до 5 работни дни от получаване на становището по чл. 61, ал. 5 изпълнителният директор на ИАЛВ утвърждава или отхвърля ИП с мотивирана заповед и издава удостоверение за участие по мярка „Инвестиции в предприятия“. Заповедта подлежи на обжалване по реда на АПК.

(2) Заповедта по ал. 1, ИП и удостоверението за участие по мярка „Инвестиции в предприятия“ се изпращат на кандидата.

Раздел V

Условия и ред за подаване на заявление за предоставяне на финансова помощ в ДФЗ

Чл. 63. (1) Кандидатите подават в ЦУ на ДФЗ заявление за предоставяне на финансова помощ по образец, утвърден по реда на чл. 3, ал. 2, към което прилагат:

1. копие на удостоверение за вписване в лозарския регистър с техническа справка за производствения обект с посоченото в нея технологично оборудване;

2. изрично нотариално заверено пълномощно в оригинал, когато документите се подават от упълномощено лице;

3. удостоверение по чл. 87, ал. 6 ДОПК за липса на публични задължения в оригинал, издадено не по-рано от 1 месец преди датата на подаване на заявлението за подпомагане;

4. погасителен план в случаите, в които инвестицията се закупува на лизинг;

5. документите по чл. 62, ал. 2 в оригинал.

(2) При подаване на заявленията по ал. 1 с цел определяне основателността на предложените разходи е необходимо да бъдат представени и следните специфични документи:

1. най-малко три съпоставими независими оферти в оригинал, които съдържат фирмата на търговското дружество, срока на валидност на офертата, датата на издаване на офертата – за разходи по инвестицията, посочени в ИП, предложени от един доставчик;

2. заверени копия на предварителни или окончателни договори с избраните изпълнители;

3. договор за разходи, свързани с проекта, като разходи за предпроектни проучвания, хонорари за архитекти, инженери и консултанти, технико-икономически оценки и анализи, разработване на инвестиционен проект.

(3) В случай че офертата по ал. 2, т. 1 е предоставена от лице, чиято основна дейност не е свързана с обекта на офертата, следва да се предоставят доказателства за възможността да достави заявените материали и оборудване (заверени копия на рамкови споразумения за доставка, договори за представителство, дистрибуция и др.).

(4) В случаите, в които кандидатът по ал. 1 е получил одобрение на вече подадено заявление, може да подаде ново заявление за предоставяне на финансова помощ, след като е подал заявление за изплащане на финансова помощ по чл. 67, ал. 1 по първото заявление.

Чл. 64. (1) След подаване на заявлението за предоставяне на финансова помощ по чл. 63 служителите от ДФЗ извършват административна проверка на документите, както и финансова оценка на ИП.

(2) При установяване на нередовност и/или непълнота на документите при проверката по ал. 1 ДФЗ писмено уведомява кандидата, който в срок до 10 работни дни от получаване на уведомителното писмо трябва да отстрани нередовностите и/или непълнотите и да предостави изисканите документи и/или писмени обяснения.

(3) Когато кандидатът не отстрани нередовностите и/или непълнотите в срока по ал. 2, заявлението за подпомагане се отхвърля със заповед на изпълнителния директор, която подлежи на обжалване по реда на АПК.

(4) За определяне стойността на допустимите разходи се избира офертата по чл. 63, ал. 2, т. 1 с най-ниската предложена цена.

(5) В срок до 30 работни дни от подаване на заявлението за предоставяне на финансова помощ ДФЗ одобрява или отхвърля същото със заповед на изпълнителния директор, която подлежи на обжалване по реда на АПК.

(6) Срокът по ал. 5 се удължава:

1. когато е изпратено писмо за нередовности, за отстраняването на които е необходимо становище на други органи или институции, със срока за получаване на отговор или становище от съответната институция;

2. със заповед на изпълнителния директор на ДФЗ, когато са постъпили документи и/или информация, които създават съмнения за нередност;

3. когато е изпратено запитване за потвърждаване достоверността на представените оферти по чл. 63, ал. 2, т. 1 със срока за получаване на отговор от съответния оферент.

(7) В случаите, в които със заявлението по ал. 1 е поискано финансиране на дейност, при която ще се закупува на лизинг, одобрението на финансова помощ ще бъде за допустимата част от размера на главницата.

Чл. 65. (1) Държавен фонд „Земеделие“ писмено уведомява кандидата за одобрението или отхвърлянето на заявлението за предоставяне на финансова помощ в срок до 10 работни дни от издаването на заповедта по чл. 64, ал. 7.

(2) В срок до 10 работни дни от получаване на уведомително писмо за одобрение по ал. 1 кандидатът или негов изрично упълномощен представител следва да се яви в ЦУ на ДФЗ за подписване на договор за предоставяне на финансова помощ, в който се уреждат правата, задълженията и отговорностите на страните, включително основанията за изискуемост на финансовата помощ.

(3) В случай че кандидатът не сключи договор съгласно срока по ал. 2 и не е информирал преди изтичането му ДФЗ за обективната невъзможност да сключи договора, правото за подпомагане по подаденото заявление се прекратява с изтичане на срока по ал. 2.

(4) В случай че кандидатите са извършили някоя от дейностите по чл. 55, ал. 3 преди подписване на договора по ал. 2, размерът на помощта се намалява със стойността, предвидена за същата в ИП на ползвателя по чл. 60, ал. 2, т. 1.

Чл. 66. Ползвателят на помощта е длъжен да сключи и поддържа валидна застраховка на активите, предмет на финансиране, срещу рискове, посочени в договора по чл. 65, ал. 2.

Раздел VI

Условия и ред за предоставяне на финансова помощ

Чл. 67. (1) След изпълнение на инвестицията по договора, но не по-късно от 10 работни дни след изтичане на крайния срок за изпълнение на инвестицията по договора по чл. 65, ал. 2, ползвателят следва да подаде в ЦУ на ДФЗ заявление за плащане по образец, утвърден по реда на чл. 3, ал. 2.

(2) Заявлението по ал. 1 се подава не по-късно от 31 юли на съответната финансова година.

(3) Към заявлението по ал. 1 се представят:

1. изрично нотариално заверено пълномощно в оригинал, когато документите се подават от упълномощено лице;

2. удостоверение по чл. 87, ал. 6 ДОПК за липса на публични задължения в оригинал, издадено не по-рано от 1 месец преди датата на подаване на заявлението за подпомагане;

3. заверено от ИАЛВ копие на удостоверение за вписване в лозарския регистър с техническа справка за производствения обект с посоченото в нея технологично оборудване, отразяващи изпълнението на дейностите по договора по чл. 65, ал. 2;

4. копия от разходооправдателни документи (фактури, платежни нареждания и банкови извлечения), които следва да бъдат съставени по начин, който да позволява съпоставяне на извършените разходи с разбивката на планираните разходи в ИП;

5. приемно-предавателни протоколи с изпълнителите за извършените дейности по инвестицията;

6. копие на застрахователната полица по чл. 66;

7. копие на договор за услуги, работи, доставки на инвестицията с детайлно описание на техническите характеристики, цена в левове или евро, срок, количество и начин на доставка ведно с подробна количествено-стойностна сметка, която да е на хартиен и електронен носител;

8. копие на приемно-предавателен протокол между доставчика/изпълнителя и ползвателя на помощта за доставената стока/услуга, съдържащ подробно описание на техническите характеристики;

9. декларация от всеки доставчик, че активите – предмет на инвестицията, не са втора употреба, в оригинал;

10. декларация от ползвателя на помощта за наличие или липса на двойно финансиране за същата инвестиция по други национални и/или европейски програми по образец, утвърден по реда на чл. 3, ал. 2;

11. копие на договор за финансов лизинг с приложен към него погасителен план за изплащане на лизинговите вноски (в случаите на финансов лизинг);

12. протокол за проведена 72-часова проба при експлоатационни условия в случаите, когато се изисква съгласно действащата нормативна уредба за машини, съоръжения, оборудване, включително и компютърен софтуер, по образец, утвърден по реда на чл. 3, ал. 2;

13. разходооправдателни документи за общите разходи по чл. 55, ал. 3, т. 3, свързани с проекта, в размер до 5 % от договорираните дейности;

14. в случай на извършване на строително-монтажни дейности по чл. 55, ал. 3, т. 1 следва да се предоставят и следните допълнителни документи:

а) разрешение за строителство;

б) документ за въвеждане на обекта в експлоатация;

в) оценка за въздействието на проекта върху околната среда.

(4) При подаване на заявлението ползвателят следва да осигури оригиналите на всички документи, включително и тези, за които се изискват копия, като удостоверява легитимността на представените копия със заверка „Вярно с оригинала“ и подпис на ползвателя на финансовата помощ. Служителят, приемащ документите, сверява представените копия с оригиналните документи.

(5) Ползвателите извършват всички плащания със своите контрагенти само по банков път. Плащания, извършени в брой, не се финансират.

(6) В случаите, в които със заявлението по ал. 1 е поискано финансиране на дейност, която ще се закупува на лизинг, одобрената финансова помощ ще бъде изплатена след изплащане на лизинговия план.

Чл. 68. (1) След подаване на заявлението по чл. 67, ал. 1 ДФЗ се извършва проверка за наличието и съответствието на документите по чл. 67, ал. 3.

(2) При установяване на нередовност и/или непълнота на документите по чл. 67, ал. 3 ДФЗ писмено уведомява кандидата, който в срок от 10 работни дни от получаване на уведомителното писмо трябва да отстрани нередовностите и/или непълнотите и да предостави изисканите документи и/или писмени обяснения. В случай че не бъдат отстранени нередовностите и/или непълнотите в срок, заявлението за плащане се отхвърля със заповед на изпълнителния директор на ДФЗ.

(3) След проверката по ал. 1 ДФЗ извършва проверка на място за установяване на изпълнението на одобрените по договора по чл. 65, ал. 2 дейности.

(4) След получаване на резултатите от проверката по ал. 3 и в срок до 3 месеца от подаване на заявлението за плащане изпълнителният директор на ДФЗ одобрява или мотивирано отказва със заповед изплащането на финансовата помощ и писмено уведомява ползвателя.

(5) Сроковете за обработване от ДФЗ на документите по ал. 1 се удължават в следните случаи:

1. когато е изпратено писмо за отстраняване на нередовности или е необходимо становище на други органи или институции; срокът се удължава със срока за получаване на отговор или становище от съответната институция;

2. със заповед на изпълнителния директор на ДФЗ, когато са постъпили документи и/или информация, които създават съмнения за нередност.

Чл. 69. (1) Държавен фонд „Земеделие“ изплаща одобрения размер на финансовата помощ в едномесечен срок от изпращане на уведомлението по чл. 68, ал. 4.

(2) Помощта се превежда на ползвателя на финансовата помощ по посочена в заявлението за плащане банкова сметка в левове.

Чл. 70. В случаите на констатирано неизпълнение на задълженията по договора от страна на бенефициента, установено при извършване на административната проверка по чл. 68, ал. 1 и проверката на място по чл. 68, ал. 3, договорираната финансова помощ се преизчислява съгласно извършената инвестиция.

Чл. 71. (1) Ползвателят може да подаде искане за промяна на договора с ДФЗ не по-късно от 1 месец преди изтичане на срока на договора. Към искането се прилагат доказателства, необходими за преценка на основателността на искането.

(2) Не се допуска изменение и/или допълнение на договора, което:

1. засяга основната цел на дейността и/или променя предназначението на дейностите;

2. води до увеличаване на стойността на договорената финансова помощ.

(3) Ползвателят може да поиска удължаване на срока на договора до максималния срок съгласно чл. 55, ал. 4.

(4) Държавен фонд „Земеделие“ изпраща по служебен път на ИАЛВ искането на ползвателя ведно със съответните документи. В срок от 5 работни дни от постъпване на искането в ИАЛВ последната се произнася по основателността му. Произнасянето се обективира в нарочно становище, което се изпраща на ДФЗ по служебен път.

Раздел VII

Мониторинг

Чл. 72. (1) Ползвателите на финансова помощ по мярка „Инвестиции в предприятия“ имат задължение да използват инвестицията по предназначение до края на втората винарска година, следваща годината на изплащането на помощта.

(2) В срока по ал. 1 ползвателите на финансовата помощ нямат право да продават, преотстъпват, преотдават или дават под наем обекта на инвестицията, за която са получили финансово подпомагане по мярка „Инвестиции в предприятия“.

(3) При извършване на проверка от ДФЗ и установяване на неизпълнение на задължението по ал. 1 и 2 ползвателите възстановяват изплатената им финансова помощ в пълен размер.

ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

§ 1. По смисъла на тази наредба:

1. „Винарска година“ е периодът от 1 август на текущата година до 31 юли на следващата.

2. „Винарско предприятие“ е производствена структура, в която се извършва винопроизводство (преработката на прясно грозде, смачкано или не, на гроздова мъст, на частично ферментирала гроздова мъст, на гроздов сок или на млади вина в процес на ферментация във вино чрез пълна или частична алкохолна ферментация) и/или бутилиране (поставяне на съответния продукт в съдове с търговска цел за своя сметка лично или чрез други лица).

3. „Вино със защитено географско указание (ЗГУ)“ е вино, което е произведено в район или определена местност, чието наименование се използва за означаването му, и което притежава специфично качество, известност или други характеристики, които могат да се припишат на географския му произход. Най-малко 85 на сто от гроздето, използвано за неговото производство, произхожда изключително от този географски район и е получено от винени сортове лози от вида Vitis vinifera или кръстоска на Vitis vinifera с други видове от рода Vitis.

4. „Вино със защитено наименование на произход (ЗНП)“ е вино, което е произведено в определен географски район, микрорайон или местност, чието наименование се използва за означаването му, и неговите качество и характеристики се дължат основно или изключително на специфичната географска среда с присъщите й природни и човешки фактори. Гроздето, от което е произведено, произхожда изключително от този географски район, микрорайон или местност и е получено от винени сортове лози от вида Vitis vinifera.

5. „Дегоржаж“ е процес, при който внимателно се отварят бутилките и се отстраняват тапите заедно с утайката.

6. „Добро агротехническо състояние на лозовите насаждения“ е състояние на лозовото насаждение, при което са налични минимум 60 на сто живи лози от вида Vitis Vinifera, с видимо добро фитосанитарно състояние, прилагани са необходимите агротехнически мероприятия, като обработка на почвата в междуредието и вътре в реда, резитбени операции и подпорната конструкция е налична.

7. „Етап“ по смисъла на тази наредба е изпълнение на конкретни дейности в определен срок.

8. „Жиропалети“ са поставки, използвани при ремюаж.

9. „Засаждане“ е окончателното установяване на лозови насаждения или на части от лозови насаждения, присадени или не, с цел производството на грозде или на лозов посадъчен материал.

10. „Изграждане на подпорна конструкция“ – включва изграждане на всички носещи (опорни) и крайни колове, на носещите и спомагателните телове, на блокажните системи на всеки ред, на елементите по закрепване и опъване на теловете на вече съществуващи лозя.

11. „Изкореняване“ е пълното отстраняване на всички надземни части на лозовите насаждения, включително и корените им, и почистване на площта от всички растителни остатъци съгласно разпоредбите на чл. 19, ал. 1 ЗВСН.

12. „Изоставено лозово насаждение“ е такава площ, засадена с лози, която вече не се обработва редовно с цел получаването на продаваем продукт.

13. „Инфраструктура на избено помещение“ е съвкупност, комплекс от съоръжения, които обслужват производството и осигуряват условия за нормално функциониране.

14. „Кизелгур“ е утаечна маса от силициев диоксид, съдържаща порести остатъци от едноклетъчни водорасли. Използва се като допълнителен филтриращ слой при филтрация на напитки.

15. „Конверсия“ е дейност, чрез която се сменя сортовият състав на насаждението със сортове, класифицирани със съответните лозарски райони на страната.

16. „Лозаро-винарски продукти“ са виненото грозде, предназначено за производство на вино, гроздовата мъст, продуктите, получени от грозде и вино, и продуктите по приложение № 1 от ЗВСН.

17. „Лозарски имот“ е поземлен имот с определени граници, засаден с лозя, намиращи се или не в плододаване.

18. „Лозарско стопанство“ е стопанска и технологична единица с единно управление, намираща се на територията на един лозарски район, която се състои от лозарски имоти и в която производителят на винено грозде е собственик на лозарските имоти или ги ползва на друго правно основание.

19. „Лозово насаждение“ („Лозе/лозя“) е имот с определени граници, с трайно установени лозови растения с цел производство на грозде или други експериментални цели, научни изследвания или селекционна дейност.

20. „Междупрофесионалните организации“ на производителите, преработвателите, търговците на лозаро-винарски продукти и на спиртни напитки са определени в чл. 5, ал. 1 ЗВСН.

21. „Национален резерв от права на засаждане на винени сортове лози“ е съвкупност от права на засаждане, попълвана и управлявана с цел регулиране на лозарския потенциал.

22. „Независими оферти“ са оферти, подадени от лица, които не се намират в следната свързаност с кандидата и помежду си: едното участва в управлението на дружеството на другото; съдружници; съвместно контролират пряко или косвено трето лице; участват пряко или косвено в управлението или капитала на друго лице или лица, поради което между тях могат да се уговарят условия, различни от обичайните; едното лице притежава повече от половината от броя на гласовете в общото събрание на другото лице; лицата, чиято дейност се контролира пряко или косвено от трето лице – физическо или юридическо; лицата, едното от които е търговски представител на другото.

23. „Новосъздадени лозови насаждения“ са лозя на възраст до 3 години включително.

24. „Обичайни агротехнически мероприятия“ са провеждане на традиционните за сорта мероприятия, съобразени с района и технологията на отглеждане, включващи извършване на резитбени операции, обработка на почвата в реда и междуредията, торене, провеждане на растителнозащитни мероприятия за опазване на лозята от болести, неприятели и плевели, вписани в дневниците за проведени агротехнически мероприятия и за растителна защита, при спазване на стандартите за добра растителнозащитна практика при лозата.

25. „Предлагаща организация“ е организацията, която предлага промоционалния проект за одобрение пред съответните компетентни институции.

26. „Презасаждане без промяна на местонахождението на лозята“ е дейност, която включва изкореняване на съществуващото лозе и засаждане на ново лозе на същия терен, с различен сортов състав.

27. „Презасаждане с промяна на местонахождението на лозята“ е дейност, с която се извършва изкореняване на съществуващо лозе и засаждане на друг терен със същата площ със или без промяна на сортовия състав.

28. „Прилагаща организация“ е организацията, която е избрана от предлагащата организация за изпълнение на заложените дейности в промоционалния проект.

29. „Присаждане“ е дейност, чрез която се сменя сортовият състав на съществуващо лозово насаждение чрез присаждане на част от едно растение (присадник) върху съществуващо растение (подложка).

30. „Подсаждане“ е дейност, чрез която се попълват празни места в лозовото насаждение, получени от загинали (пропаднали) растения, с нов посадъчен материал.

31. „Противоерозионна агротехника“ са мелиоративните технически и хидротехнически съоръжения, предназначени за предотвратяване развитието на ерозионния процес върху стопанисваните площи. Към тази група спадат оттокоотвеждащите колектори, канавкотерасите, водозадържащите канавки, водоотвеждащите валове и канавки.

32. „Реконструкция на тераси“ е дейност, при която се укрепват и се възстановяват вече съществуващи тераси с частично прилагане на дейностите по изграждане на тераси.

33. „Ремюаж“ е процес, през който ежедневно става завъртане на бутилките с малък ъгъл надолу, до получаване на вертикално положение, с цел събиране на утайката в гърлото на бутилката, върху тапата.

34. „Смяна на подпорна конструкция“ – включва смяна (подмяна) на всички носещи (опорни) и крайни колове, на носещите и спомагателните телове, на блокажните системи на всеки ред, на елементите по закрепване и опъване на теловете.

35. „Смяна на формировка“ е дейност, с която се сменя формировката на съществуващо лозово насаждение чрез извършване на подходящи резитби с оглед получаването на по-качествено грозде.

36. „Сортово вино без ЗНП/ЗГУ“ е вино, получено от винени сортове лози от вида Vitis Vinifera, не притежава ЗНП и ЗГУ, носи наименование на винения сорт лоза и/или година на реколта, притежава удостоверение за производство, издадено от ИАЛВ.

37. „Спазване на „кръстосаното съответствие“ означава спазване на определените национални стандарти от „Условията за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние“, одобрени със заповед на министъра на земеделието и храните съгласно чл. 42 от Закона за подпомагане на земеделските производители, и законоустановените изисквания за управление съгласно методиката за прилагане на кръстосаното съответствие в България.

38. „Стопанска година“ е времето от 1 октомври на текущата година до 1 октомври на следващата година.

39. „Трета държава“ e всяка държава, която не е членка на Европейския съюз.

40. „Търговска марка“ е символ, който се използва от физическо лице, бизнес организация или друго юридическо лице с търговска цел. Правото върху марка включва правото на притежателя й да я използва, да се разпорежда с нея и да забрани на трети лица без негово съгласие да използват в търговската дейност знак, който е идентичен или сходен на марката за стоки или услуги, идентични на тези, за които марката е регистрирана. Право върху марката се придобива за срок от десет години, считано от датата на подаване на заявката за регистрация. Регистрацията може да бъде подновявана неограничен брой пъти за допълнителни периоди от десет години.

41. „Финансова година“ е периодът от 16 октомври на текущата година до 15 октомври на следващата.

42. „Формировка“ е формата на лозата, която се определя от височината на стъблото, от броя и дължината на рамената и кордоните и от тяхното пространствено разположение, свързано с подпорна конструкция, и разстоянието на засаждане.

43. „Форсмажорни обстоятелства“ е наличие на непреодолима сила или извънредни обстоятелства в случаи, като смърт на производителя, дългосрочна професионална неработоспособност на производителя, тежко природно бедствие, което е засегнало сериозно лозовите насаждения.

ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 2. Тази наредба се издава на основание чл. 56, ал. 3 от Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз.

§ 3. Изпълнението на наредбата се възлага на изпълнителните директори на ИАЛВ и на ДФЗ.

§ 4. Регламент 73/2009 в частта му, отнасяща се до мониторинг и кръстосано съответствие, се прилага до 31.12.2014 г., а разпоредбите на Регламент 1306/2013, отнасящи се до мониторинг и кръстосано съответствие, се прилагат от 1.01.2015 г.

Министър: Димитър Греков

Приложение № 1 към чл. 8, ал. 1

Пределни цени по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“

Цената на посочените агротехнически мероприятия (практики) е формирана с включени разходи за труд и транспорт.

Максимално допустимият размер на финансовата помощ е изчислен в размер до 75 % от пределната стойност на действителните разходи за изпълнение на всяка конкретно определена дейност.

Всички цени са посочени без включен данък добавена стойност (ДДС).

Дейности за подпомагане:

1. Конверсия на сортовия състав на насаждението със сортове, класифицирани за съответните лозарски райони на страната, чрез презасаждане без промяна на местонахождението на лозята (чл. 5, ал. 1, т. 1, буква „а“).

Пределната цена на инвестицията е 46 155,00 лв./ха.

Максимално допустимият размер на финансовата помощ е 34 616,25 лв./ха.

Цената е изчислена на база 5500 лози в ха.

При установяване на по-малък брой лози в ха размерът на инвестицията се намалява, като на етап „Засаждане“ броят растения, предвидени за засаждане, се умножи по 5,81 лв.

Етапи „Изкореняване“ и „Изграждане на подпорна конструкция“ се изплащат на хектар независимо от броя на растенията.

КОНВЕРСИЯ ЧРЕЗ ПРЕЗАСАЖДАНЕ БЕЗ ПРОМЯНА НА МЕСТОНАХОЖДЕНИЕТО НА ЛОЗЯТА

I етап – Изкореняване

Практики

Мерна единица

Коли-

чество

Единична

цена

(лв.)

Цена за 1 хектар

лозе при 5500

лози (лв.)

Цена за

1 лозичка

(лв.)

1

Изкореняване (отстраняване на подпорна конструкция, изрязване на растенията, извозване на отпадъци)

ха

1

3250,00

3250,00

0,00

2

Обеззаразяване

ха

1

2000,00

2000,00

 

Общо за етап „Изкореняване“ (лв.)

5250,00

75 %

3937,50

II етап – Засаждане

3

Предпосадъчна подготовка (агрохимичен анализ, третиране на площите с тотален хербицид, риголване, подравняване, торене, маркиране и др.)

ха

1

4800,00

4800,00

 

5,81

4

 

Засаждане (посадъчен материал, подготовка, засаждане и утъпкване, индивидуални колчета)

ха

1

22 550,00

22 550,00

5

Поливки (вода и механизирани и ръчни операции)

ха

1

980,00

980,00

6

Вегетационни обработки

(почистване на росни корени, окопаване, привързване, растителна защита)

ха

1

3625,00

3625,00

 

Общо за етап „Засаждане“ (лв.)

31 955,00

75 %

23 966,25

IIІ етап – Изграждане на подпорна конструкция

7

Материали – колове, тел, куки, котви

ха

1

7750,00

7750,00

0,00

8

Изграждане на подпорна конструкция (труд и транспорт)

ха

1

1200,00

1200,00

 

Общо за етап „Изграждане на подпорна конструкция“ (лв.)

8950,00

75 %

6712,50

 

 

 

 

 

 

 

 

Обща сума (лв.)

 

 

 

46 155,00

 

 

 

75 %

34 616,25

               

2. Конверсия на сортовия състав на насаждението със сортове, класифицирани за съответните лозарски райони на страната, чрез присаждане (чл. 5, ал. 1, т. 1, буква „б“).

Пределната цена на инвестицията е 24 228,90 лв./ха.

Максимално допустимият размер на финансовата помощ е 18 171,68 лв./ха.

Цената е изчислена на база 4000 лози в ха.

При установяване на по-малък брой лози в ха, но не по-малко от 2500, размерът на инвестицията се намалява, като броят налични растения се умножи по 6,06 лв.

КОНВЕРСИЯ ЧРЕЗ ПРИСАЖДАНЕ

I етап – Присаждане

Практики

Мерна единица

Коли-

чество

Единична цена

(лв.)

Цена за 1 хектар

лозе при

4000 лози (лв.)

Цена за

1 лозичка

(лв.)

1

Подготовка на растенията за присаждане (отриване, резитби, почистване на площта и извозване на отпадъците)

ха

1

6600,00

6600,00

4,40

2

Присаждане (подготовка на лозите и присадниците, същинско присаждане)

ха

1

11 000,00

11 000,00

 

Общо за присаждане (лв.)

17 600,00

II етап – Грижи за присадените лози

3

Вегетационни обработки на почвата (механизирани и ръчни)

ха

1

825,00

825,00

1,66

4

 

Поставяне на индивидуални колчета (материали и агротехнически практики)

ха

1

3025,00

3025,00

5

Поливки (вода и механизирани и ръчни операции)

ха

1

978,90

978,90

6

Агрохимичен анализ, вегетационно подхранване и растителна защита на лозето

ха

1

1800,00

1800,00

 

Общо за отглеждане (лв.)

6628,90

 

 

 

 

 

 

 

 

Обща сума (лв.)

 

 

 

24 228,90

6,06

 

 

 

75 %

18 171,68

 

               

 

3. Преструктуриране на лозята чрез презасаждане с промяна на местонахождението на лозята (чл. 5, ал. 1, т. 2, буква „а“).

Пределната цена на инвестицията е 46 155,00 лв./ха.

Максимално допустимият размер на финансовата помощ е 34 616,25 лв./ха.

Цената е изчислена на база 5500 лози в ха.

При установяване на по-малък брой лози в ха размерът на инвестицията се намалява, като на етап „Засаждане“ броят растения, предвидени за засаждане, се умножи по 5,81 лв.

Етапи „Изкореняване“ и „Изграждане на подпорна конструкция“ се изплащат на хектар независимо от броя на растенията.

ПРЕСТРУКТУРИРАНЕ ЧРЕЗ

ПРЕЗАСАЖДАНЕ С ПРОМЯНА НА МЕСТОНАХОЖДЕНИЕТО НА ЛОЗЯТА

I етап – Изкореняване

Практики

Мерна единица

Коли-

чество

Единична цена

(лв.)

Цена за 1 хектар

лозе при

5500 лози (лв.)

Цена за

1 лозичка

(лв.)

1

Изкореняване (отстраняване на подпорна конструкция, изрязване на растенията, извозване на отпадъци)

ха

1

3250,00

3250,00

0,00

2

Обеззаразяване

ха

1

2000,00

2000,00

 

Общо за етап „Изкореняване“ (лв.)

5250,00

75 %

3937,50

II етап – Засаждане

3

Предпосадъчна подготовка (агрохимичен анализ, третиране на площите с тотален хербицид, риголване, подравняване, торене, маркиране и др.)

ха

1

4800,00

4800,00

 

5,81

4

 

Засаждане (посадъчен материал, подготовка, засаждане и утъпкване, индивидуални колчета)

ха

1

22 550,00

22 550,00

5

Поливки (вода и механизирани и ръчни операции)

ха

1

980,00

980,00

6

Вегетационни обработки

(почистване на росни корени, окопаване, привързване, растителна защита)

ха

1

3625,00

3625,00

 

Общо за етап „Засаждане“ (лв.)

31 955,00

75 %

23 966,25

IIІ етап – Изграждане на подпорна конструкция

7

Материали – колове, тел, куки, котви

ха

1

7750,00

7750,00

0,00

8

Изграждане на подпорна конструкция (труд и транспорт)

ха

1

1200,00

1200,00

 

Общо за етап „Изграждане на подпорна конструкция“ (лв.)

8950,00

75 %

6712,50

 

 

 

 

 

 

 

 

Обща сума (лв.)

 

 

 

46 155,00

 

 

 

75 %

34 616,25

               

 

4. Преструктуриране на лозята чрез засаждане с права от Националния резерв (чл. 5, ал. 1, т. 2, буква „б“).

Пределната цена на инвестицията е 40 905,00 лв./ха.

Максимално допустимият размер на финансовата помощ е 30 678,75 лв./ха.

Цената е изчислена на база 5500 лози в ха.

При установяване на по-малък брой лози в ха размерът на инвестицията се намалява, като на етап „Засаждане“ броят растения, предвидени за засаждане, се умножи по 5,81 лв.

Етап „Изграждане на подпорна конструкция“ се изплаща на хектар независимо от броя на растенията.

ПРЕСТРУКТУРИРАНЕ ЧРЕЗ ЗАСАЖДАНЕ С ПРАВА ОТ НАЦИОНАЛНИЯ РЕЗЕРВ

I етап – Засаждане

Практики

Мерна единица

Коли-

чество

Единична цена

(лв.)

Цена за 1 хектар

лозе при

5500 лози (лв.)

Цена за

1 лозичка

(лв.)

1

Предпосадъчна подготовка (агрохимичен анализ, третиране на площите с тотален хербицид, риголване, подравняване, торене, маркиране и др.)

ха

1

4800,00

4800,00

5,81

2

 

Засаждане (посадъчен материал, подготовка, засаждане и утъпкване, индивидуални колчета)

ха

1

22 550,00

22 550,00

3

Поливки (вода и механизирани и ръчни операции)

ха

1

980,00

980,00

4

Вегетационни обработки

(почистване на росни корени, окопаване, привързване, растителна защита)

ха

1

3625,00

3625,00

 

Общо за етап „Засаждане“ (лв.)

31 955,00

75 %

23 966,25

IІ етап – Изграждане на подпорна конструкция

5

Материали – колове, тел, куки, котви

ха

1

7750,00

7750,00

0,00

6

Изграждане на подпорна конструкция (труд и транспорт)

ха

1

1200,00

1200,00

 

Общо за етап „Изграждане на подпорна конструкция“ (лв.)

8950,00

75 %

6712,50

 

 

 

 

 

 

 

 

Обща сума (лв.)

 

 

 

40 905,00

 

 

 

75 %

30 678,75

 

5. Подобряване на техниките за управление на лозята чрез смяна на формировката със смяна на подпорната конструкция (чл. 5, ал. 1, т. 3, буква „а“).

Пределната цена на инвестицията е 19 190,00 лв./ха.

Максимално допустимият размер на финансовата помощ е 14 392,50 лв./ха.

Цената е изчислена на база 5500 лози в ха.

При установяване на по-малък брой лози в ха размерът на инвестицията се намалява, като на етап „Смяна на формировката“ броят растения, предвидени за засаждане, се умножи по 1,62 лв.

Етап „Смяна на подпорната конструкция“ се изплаща на хектар независимо от броя на растенията.

ПОДОБРЯВАНЕ НА ТЕХНИКИТЕ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ЛОЗЯТА ЧРЕЗ СМЯНА НА ФОРМИРОВКАТА СЪС СМЯНА НА ПОДПОРНАТА КОНСТРУКЦИЯ

I етап – Смяна на формировката

Практики

Мерна единица

Коли-

чество

Единична цена

(лв.)

Цена за 1 хектар

лозе при

5500 лози (лв.)

Цена за

1 лозичка

(лв.)

1

Резитби и почистване на площите

ха

1

4785,00

4785,00

1,62

2

Вегетационни обработки на лозите и почвата

ха

1

1825,00

1825,00

3

Поливки (вода и механизирани и ръчни операции)

ха

1

500,00

500,00

4

Агрохимичен анализ, вегетационно подхранване и растителна защита на лозето

ха

1

1800,00

1800,00

 

Общо за етап „Смяна на формировката“ (лв.)

8910,00

75 %

6682,50

IІ етап – Смяна на подпорната конструкция

5

Сваляне на съществуваща подпорна конструкция

ха

1

1330,00

1330,00

0,00

6

Материали – колове, тел, куки, котви

ха

1

7750,00

7750,00

7

Изграждане на подпорна конструкция (труд и транспорт)

ха

1

1200,00

1200,00

 

Общо за етап „Смяна на подпорната конструкция“ (лв.)

10 280,00

75 %

7710,00

 

 

 

 

 

 

 

 

Обща сума (лв.)

 

 

 

19 190,00

 

 

 

75 %

14 392,50

 

6. Подобряване на техниките за управление на лозята чрез изграждане на подпорна конструкция на съществуващи лозови насаждения, включително новосъздадени (чл. 5, ал. 1, т. 3, буква „б“).

Пределната цена на инвестицията е 8950,00 лв./ха.

Максимално допустимият размер на финансовата помощ е 6712,50 лв./ха.

Дейността се изплаща на хектар независимо от броя на растенията.

ПОДОБРЯВАНЕ НА ТЕХНИКИТЕ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ЛОЗЯТА ЧРЕЗ ИЗГРАЖДАНЕ НА ПОДПОРНА КОНСТРУКЦИЯ НА СЪЩЕСТВУВАЩИ ЛОЗОВИ НАСАЖДЕНИЯ, ВКЛЮЧИТЕЛНО НОВОСЪЗДАДЕНИ

Практики

Мерна единица

Коли-

чество

Единична цена

(лв.)

Цена за 1 хектар

лозе (лв.)

Цена за

1 лозичка

(лв.)

1

Материали – колове, тел, куки, котви

ха

1

7750,00

7750,00

0,00

2

Изграждане на подпорна конструкция (труд и транспорт)

ха

1

1200,00

1200,00

 

Обща сума (лв.)

 

 

 

8950,00

 

 

 

75 %

6712,50

 

7. Подобряване на техниките за управление на лозята чрез смяна на подпорна конструкция на съществуващи лозови насаждения (чл. 5, ал. 1, т. 3, буква „в“).

Пределната цена на инвестицията е 10 280,00 лв./ха.

Максимално допустимият размер на финансовата помощ е 7710,00 лв./ха.

Дейността се изплаща на хектар независимо от броя на растенията.

ПОДОБРЯВАНЕ НА ТЕХНИКИТЕ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ЛОЗЯТА ЧРЕЗ СМЯНА НА ПОДПОРНА КОНСТРУКЦИЯ НА СЪЩЕСТВУВАЩИ ЛОЗОВИ НАСАЖДЕНИЯ

Практики

Мерна единица

Коли-

чество

Единична цена

(лв.)

Цена за 1 хектар

лозе (лв.)

Цена за

1 лозичка

(лв.)

1

Сваляне на съществуваща подпорна конструкция

ха

1

1330,00

1330,00

0,00

2

Материали – колове, тел, куки, котви

ха

1

7750,00

7750,00

3

Изграждане на подпорна конструкция (труд и транспорт)

ха

1

1200,00

1200,00

 

Обща сума (лв.)

 

 

 

10 280,00

 

 

 

75 %

7710,00

 

8. Подобряване на техниките за управление на лозята чрез изграждане на съоръжения за борба с ерозията (чл. 5, ал. 1, т. 3, буква „г“).

Пределната цена на инвестицията за практиките по:

– изграждане на противоерозионна агротехника (оттокозадържащи или оттокоотвеждащи бразди и/или колектори, затревени или не) – 8950,00 лв./ха;

– изграждане на подземни колектори за дренаж (отводняване) – 8950,00 лв./ха;

– изграждане на шахти и канали за отводняване (изграждане, почистване и оформяне на изкопи за траншеи за дренажните тръби, полагане на дренажни тръби) – 8950,00 лв./ха.

Максимално допустимият размер на финансовата помощ е 6712,50 лв./ха.

Пределната цена на инвестицията за практиките за изграждане или реконструкция на тераси е:

– изграждане/реконструкция на тераси с наклон до 3° – 21 125,00 лв./ха;

Максимално допустимият размер на финансовата помощ е 15 843,75 лв./ха;

– изграждане/реконструкция на тераси с наклон над 3° до 6° включително (5 % завишение на стойността на инвестицията спрямо стойността на терасите с наклон до 3°) – 22 181,25 лв./ха;

Максимално допустимият размер на финансовата помощ е 16 635,94 лв./ха;

– изграждане/реконструкция на тераси с наклон над 6° (10 % завишение на стойността на инвестицията спрямо стойността на терасите с наклон до 3°) – 23 237,50 лв./ха.

Максимално допустимият размер на финансовата помощ е 17 428,12 лв./ха.

Дейността се изплаща на хектар независимо от броя на растенията.

Практики

Мерна единица

Коли-

чество

Единична цена

(лв.)

Цена за 1 хектар лозе

(лв.)

ПОДОБРЯВАНЕ НА ТЕХНИКИТЕ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ЛОЗЯТА ЧРЕЗ ИЗГРАЖДАНЕ НА СЪОРЪЖЕНИЯ ЗА БОРБА С ЕРОЗИЯТА

Изграждане на противоерозионна агротехника

(оттокозадържащи или оттокоотвеждащи бразди и/или колектори, затревени или не)

Практики

Мерна единица

Количество

Единична цена

(лв.)

Цена за 1 хектар лозе

(лв.)

1

Материали

ха

1

6438,00

6438,00

2

Изграждане (ръчен и механизиран труд)

ха

1

4292,00

4292,00

 

Общо (лв.)

10 730,00

75 %

8047,50

Изграждане на подземни колектори за дренаж

(отводняване)

Практики

Мерна единица

Количество

Единична цена

(лв.)

Цена за 1 хектар лозе (лв.)

1

Материали и транспорт

ха

1

6438,00

6438,00

2

Изграждане (ръчен и механизиран труд)

ха

1

4292,00

4292,00

 

Общо (лв.)

10 730,00

75 %

8047,50

Изграждане на шахти и канали за отводняване

(изграждане, почистване и оформяне на изкопи за траншеи за дренажните тръби, полагане на дренажни тръби)

Практики

Мерна единица

Количество

Единична цена

(лв.)

Цена за 1 хектар лозе (лв.)

1

Материали и транспорт

ха

1

6438,00

6438,00

2

Изграждане (ръчен и механизиран труд)

ха

1

4292,00

4292,00

 

Общо (лв.)

10 730,00

75 %

8047,50

Изграждане или реконструкция на тераси

Практики

Мерна единица

Количество

Единична цена

(лв.)

Цена за 1 хектар лозе (лв.)

1

Материали и транспорт

ха

1

12 675,00

12 675,00

2

Изграждане (ръчен и механизиран труд)

ха

1

8450,00

8450,00

 

Общо за изграждане/реконструкция на тераси с наклон до 3°

21 125,00

75 %

15 843,75

 

Общо за изграждане/реконструкция на тераси с наклон над 3° до 6° включително (5 % завишение на стойността на инвестицията спрямо стойността на терасите с наклон до 3°)

22 181,25

75 %

16 635,94

Общо за изграждане/реконструкция на тераси с наклон над 6° (10 % завишение на стойността на инвестицията спрямо стойността на терасите с наклон до 3°)

23 237,50

75 %

17 428,12

 

9. Подобряване на техниките за управление на лозята чрез изграждане на хидромелиоративни съоръжения – системи за капково напояване (чл. 5, ал. 1, т. 3, буква „д“).

Дейността се изплаща на хектар при:

– междуредово разстояние до 1,8 м:

Пределната цена на инвестицията е 13 832,00 лв./ха

Максимално допустимият размер на финансовата помощ е 10 374,00 лв./ха.

– междуредово разстояние до 2,0 м:

Пределната цена на инвестицията е 13 573,00 лв./ха

Максимално допустимият размер на финансовата помощ е 10 179,75 лв./ха.

– междуредово разстояние до 2,5 м:

Пределната цена на инвестицията е 13 052,00 лв./ха

Максимално допустимият размер на финансовата помощ е 9789,00 лв./ха.

– междуредово разстояние до и над 3,0 м:

Пределната цена на инвестицията е 12 536,00 лв./ха

Максимално допустимият размер на финансовата помощ е 9402,00 лв./ха.

ПОДОБРЯВАНЕ НА ТЕХНИКИТЕ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ЛОЗЯТА ЧРЕЗ ИЗГРАЖДАНЕ НА ХИДРОМЕЛИОРАТИВНИ СЪОРЪЖЕНИЯ – СИСТЕМИ ЗА КАПКОВО НАПОЯВАНЕ

Междуредово разстояние

в метри

Пределна цена на инвестицията

(лв.)

Размер на финансовата

помощ (лв.)

до 1,8 м

13 832,00

10 374,00

до 2,0 м

13 573,00

10 179,75

до 2,5 м

13 052,00

9789,00

до 3,0 м

12 536,00

9402,00

над 3,0 м

12 536,00

9402,00

 

Приложение № 2 към чл. 8, ал. 2

Определяне на парично обезщетение за загуба на доход по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“

І. При налични декларации за реколта за три винарски години преди получаване на право на презасаждане паричното обезщетение се изчислява по следната формула:

 

ПОЗД = ((СГД(n-3) + СГД(n-2) + СГД(n-1)) x ИП) х ЦКГ)

 

ІІ. При налични декларации за реколта за две винарски години преди получаване на право на презасаждане паричното обезщетение се изчислява по следната формула:

                                                       (СГД(n-2)+СГД(n-1)) 

ПОЗД = ((СГД(n-2) + СГД(n-1) + ———————————————          x  ИП)  х  ЦКГ)

                                                                         2

ІІІ. При налична декларация за реколта за винарската година преди получаване на правото на презасаждане паричното обезщетение се изчислява по следната формула:

ПОЗД = ((СГД(n-1) х 3) x ИП) х ЦКГ),

където:

ПОЗД е паричното обезщетение за загуба на доход;

 

СГД(n-3) – средният годишен добив на хектар за третата година преди получаване на право на презасаждане;

 

СГД(n-2) – средният годишен добив на хектар за втората година преди получаване на право на презасаждане;

 

СГД(n-1) – средният годишен добив на хектар за първата година преди получаване на право на презасаждане;

 

ИП – изкоренена площ;

ЦКГ – цената на килограм грозде.

СГД се изчислява от Изпълнителната агенция по лозата и виното по данни от подадените за съответния район декларации за реколта от грозде в съответствие с чл. 8 от Регламент (ЕО) № 436/2009 на Комисията.

За създаване на лозови насаждения с права от националния резерв не се предоставя парично обезщетение за загуба на доход.

Приложение № 3 към чл. 45, ал. 7

Критерии за проверка на информационните и промоционалните материали, изготвени за нуждите на промоционалните проекти

1. Всички материали и документи, адресирани до обществеността, включително аудио-визуални материали, реализирани или придобити в рамките на договора, трябва да съдържат емблемата на Европейския съюз и следното лого на езика на визираната държава членка:

 2. Европейската емблема трябва да бъде ясно отпечатана, със същите размери и на същото ниво, както и емблемите на съответната държава членка и на изпълнителя. Ако емблемите са поставени върху визуални носители, емблемата и логото трябва да бъдат ясно поставени в началото, в средата или края на съобщението. При аудионосители отметка относно финансирането от ЕС трябва да бъде поставена по ясен начин в края на съобщението.

На посочения по-долу електронен адрес са представени основните правила за възпроизвеждане на емблемата.

http://ec.europa.eu/europeaid/work/visibility/

3. Всяко неотбелязване на финансовото участие на Европейския съюз в материала и документите, предвидени в т. 1, може да доведе до неприемане за финансиране на разходите, направени по въпросния материал.

Приложение № 4 към чл. 48, ал. 4

Формула за определяне на парично обезщетение на хектар по мярка „Събиране на реколта на зелено“

І. ПОХ = (ПРОГ + ЗП) х 50 %,

където:

ПОХ е паричното обезщетение на хектар;

ПРОГ – преките разходи за отстраняване на гроздовете;

ЗП – загубата на приходи.

ІІ. ПРОГ се изчислява на база формирани пределни цени на хектар в зависимост от броя на лозите, както следва:

по ред

Практики

Мерна единица

Единична

цена

Цена за 1 хектар лозе при

5000 растения

Цена за

1 лозичка

1.

Резитби

бр.

0,90 лв.

4500 лв.

1,08 лв.

2.

Почистване на площта

ха

450 лв.

450 лв.

3.

Превоз на отпадъци

ха

450 лв.

450 лв.

Общо за ха

5400 лв.

 

При установяване на по-малко от 5000 броя лози в ха, но не по-малко от 2500 броя, при допустимо пропадане до 5 %, размерът на ПРОГ се изчислява, като установеният от проверката на място брой налични лози се умножи по 1,08 лв.

                ((СГД(n-3) + СГД(n-2) + СГД(n-1)

ІІІ. ЗП = ——————————————————————————   x ППП) х ЦКГ),

                                3

където:

ЗП е загубата на приходи;

СГД(n-3) – средният годишен добив на хектар за третата година преди получаване на право на участие по мярката;

 

СГД(n-2) – средният годишен добив на хектар за втората година преди получаване на право на участие по мярката;

 

СГД(n-1) – средният годишен добив на хектар за първата година преди получаване на право на участие по мярката;

 

ППП – площта на лозарските имоти, подлежащи на подпомагане;

ЦКГ – цената на килограм грозде.

СГД се изчислява от Изпълнителната агенция по лозата и виното по данни от подадените за съответния район декларации за реколта от грозде в съответствие с чл. 8 от Регламент (ЕО) № 436/2009 на Комисията.

Приложение № 5 към чл. 59

Допустимите разходи за извършване на дейностите по мярка „Инвестиции в предприятия“

Допустими разходи

за извършване на

дейностите по:

Разходи за:

чл. 55, ал. 3, т. 1

1. изграждането на хладилни камери по буква „а“;

2. изграждане, придобиване, включително и на лизинг, или подобрения на недвижимата собственост по буква „б“ на:

а) тръбни линии;

б) тръбопроводи, различни мрежи (за кислород, азот, вода, серен диоксид и др.);

в) монтаж и помощни съоръжения;

г) автоматизирани вентилационни системи за контрол на въглеродния диоксид, на температурата и на влажността на въздуха;

д) електричество и други инсталации;

е) строителство.

чл. 55, ал. 3, т. 2, буква „а“

Закупуване или закупуване на лизинг на:

1. мобилно техническо оборудване за транспорт, приемане и обработка на грозде;

2. оборудване за измерване и анализ на гроздето;

3. гроздомелачки;

4. машини и оборудване за сортиране;

5. преси за грозде;

6. гроздови отцедвачи;

7. помпи за гроздови джибри;

8. транспортьори.

чл. 55, ал. 3, т. 2, буква „б“

Закупуване или закупуване на лизинг на:

1. съоръжения за ферментация на винена каша:

а) съоръжения за обработка на гроздето – термовинификация, мигновена екстракция, освобождаване);

б) стойки/конструкции за ферментация, изработени от дърво или метал;

в) резервоари за ферментация/спомагателни резервоари за винификация със съоръжения за обливане на шапката;

г) микроокислително оборудване;

2. оборудване за контрол на ферментацията:

а) измервателни компоненти;

б) контрол на технология;

 

в) инсталация;

г) тръбопровод – в случай на обновяване, изолиране на резервоари или монтаж на охлаждащи ризи;

д) оборудване, използвано за отделяне на виното от винената утайка – ротационни вакуумни филтри и други видове филтри;

3. оборудване за обработка на вино и гроздова мъст:

а) филтри – кизелгурови, мембранни, шихтови и други иновативни технологии за филтриране;

б) кизелгур;

в) центрофуга за утаяване и избистряне на мъст и вино;

г) оборудване за тартаратна стабилизация;

д) преси за гроздови джибри;

е) оборудване за транспортиране на гроздови джибри и винена утайка;

ж) мобилно техническо оборудване за производството на вино.

чл. 55, ал. 3, т. 2, буква „в“

Закупуване или закупуване на лизинг на:

1. хладилници;

2. климатици;

3. оборудване за контрол на температурата при ферментацията, производството и съхранението на виното – охладителни системи, топлообменници, котли.

чл. 55, ал. 3, т. 2, буква „г“

Закупуване или закупуване на лизинг на:

1. машини, контролни табла, вкл. компютърен софтуер, който да се използва в рамките на транспорта или логистиката на суровините и продуктите за производство на лозаро-винарски продукти;

2. помпи;

3. съдове и контейнери за манипулация с вино;

4. подемни устройства (напр. мотокари);

5. кошници и жиропалети за манипулиране с бутилки.

чл. 55, ал. 3, т. 2, буква „д“

Закупуване или закупуване на лизинг на:

1. машини или оборудване за производството, съхранението, бутилирането и кондиционирането на пенливи вина;

2. оборудване за ремюаж, машини за механичен ремюаж;

3. система за отстраняване на дрождената утайка – дегоржаж.

чл. 55, ал. 3, т. 2, буква „е“

Закупуване или закупуване на лизинг на:

1. машини или оборудване за бутилиране, етикетиране или опаковане;

2. машини за затваряне на бутилки;

3. мобилно техническо оборудване за бутилиране;

4. двойни цистерни.

чл. 55, ал. 3, т. 2, буква „ж“

Закупуване или закупуване на лизинг на машини и оборудване за третиране и пречистване на отпадъчните води в избата.

чл. 55, ал. 3, т. 2, буква „з“

Закупуване или закупуване на лизинг на компресори, електрически трансформатори, генератори.

чл. 55, ал. 3, т. 2, буква „и“

Закупуване или закупуване на лизинг на:

1. бъчви за ферментация, съхранение и стареене на виното, в т.ч. и термо-регулиращи бъчви;

2. резервоари от неръждаема стомана за винопроизводство и съхранение на вино – стационарни и подвижни;

 

3. пластмасови резервоари за винопроизводство и съхранение на вино (сертифицирани за хранителни цели);

4. възстановяване на стоманобетонни съоръжения за съхранение на лозаро-винарски продукти чрез полагане на вътрешно покритие от типа епоксидна смола или неръждаема стомана;

5. оборудване за избено помещение за ферментация, съхранение и стареене на виното – стелажи, контейнери, хумидизатори, микро­оксиженация (микрооксиженатори);

6. модулна система за позициониране на бъчви;

7. автоматизирана стелажна система за съхранение на бутилирани вина.

чл. 55, ал. 3, т. 2, буква „к“

Закупуване или закупуване на лизинг на:

1. компютри и техния софтуер за подобряване на качеството на транспортиране и преработка на грозде, производство на вино и преработка и съхранение на суровини и продукти;

2. компютърно оборудване и свързаните програми, насочени към управление на технологичното оборудване за преработка, съхранение и обработка на продукта;

3. компютърни програми за управление на избата.

 

Вид документ: 

Йовита НИС ЕООД купува и / или продава земеделска земя в землищата на следните общини:

Земеделска земя в Ямбол, Бургас, Сливен, Хасково, Стара Загора