Купува земеделски имоти в Ново село, Стамболийски

Статус на обявата към 17.05.2024: 
Активна

Йовита НИС - купува поземлени имоти - земеделска земя - ниви и лозя в землището на село Ново село, община Стамболийски, област Пловдив.

Информация за село Ново село, община Стамболийски, област Пловдив:

Село Ново Село е разположено уютно в малка котловина между Бесапарските Ридове и Родопите. Отстои на 115 км от София и има около 2 300 жители (2007).

Природни дадености: Селото се намира в близост до Бесапарските ридове. Местоположението му в Горно-тракийската низина и близостта до река Въча определят мекия преходно- средиземноморски климат. В западната част между хълмовете земята е бедна, затова се сеят зърнени и фуражни култури - тютюн, лозя памук и слънчоглед, а в равнината- царевица, зеленчуци, овошки и лозя.

История: По време на турското робство, при подпалване на българските къщи разположени в местността Еленивръх, оцелелите българи, водени от родовете Манчеви, Кофови, Божилови и Славинови напуснали опожареното село и се заселели край пътя Пловдив - Батак. Тези 20 семейства основали чисто българска махала, която нарекли Ново село.

В миналото основен поминък е било земеделието. Основно се е отглеждало пшеница, царевица, ечемик, ръж, овес и фий. По-късно, в края на 30-години, местните започнали отглеждането на памук, коноп и люцерна. Доходна култура е бил тютюнът. По-заможните стопани по онова време произвеждали по около 300 кг тютюн от декар (1 кг тютюн се равнявал на 5 крини жито). Имало стопани, които са произвеждали по над 2 000 кг тютюн. След 9 Септември 1944 година, със смяната на властта, се променя и начинът на ползване и стопанисване на земята. На 6 октомври 1949 година е основано ТКЗС Мичурин с 35 члена и 1590 дка обработваема земя. Основни отглеждани култури са ранни и средноранни домати, пипер, а по наклонените терени и тютюн. Основен поминък днес в селото е отново селското стопанство но то е неефективно и разпокъсано. Все още на места се разчита на ръчен труд. В селото работи консервната фабрика ЕКО-ФРУКТ.

Най-важна атракция е ежегодната Тодоровденската кушия, която се провежда в близка местност, където е поставен надпис с името на селото по подобие на Холивуд. Трасето е дълго 800 метра. Надбягванията обикновено са с двуколки и неоседлани коне. Отделно се провежда и надпревара за най-силни коне, които влачат дървени трупи с хора върху тях. Тази атракция привлича средно около 3000 човека ежегодно, изключителен празник за хората от селата от шест общини – Пазарджик, Стамболийски, Пещера, Брацигово, Кричим и Перущица.

Близо до селото учените са открили голям селищен тракийски могилен некропол. Забележителност на селото е църквата, наскоро реновинарана и обновена.

източник: Проект Опазване на световно значимо биоразнообразие в пасища и ливади с висока природна стойност чрез подкрепа за традиционния местен поминък

Този земеделски имот / тази оферта / можете да намерите в следните категории:

Община: 

Землище: 

ЕКАТТЕ: 

52221

За контакт и запитване за цена:

 

Татяна Добрева

Офис Стара Загора: гр. Стара Загора, бул. М.М.Кусев 2, до входа за ОСЗ

Виваком 088 925 4752

Виваком 087 648 7474 и 042 605 591

dobreva@zemedelskizemi.com

 

Йовка Йоргова

Офис Нова Загора: гр. Нова Загора, ул. Петко Енев 50, ет. 2, до ОСЗ

Виваком 088 829 1185

jovitanis@abv.bg

 

Онлайн форма за запитване

Карта на землището / имота

Йовита НИС ЕООД купува и / или продава земеделска земя в землищата на следните общини:

Земеделска земя в Ямбол, Бургас, Сливен, Хасково, Стара Загора